Rusia acuză 30 de militanţi Greenpeace de "piraterie". Riscă ani grei de închisoare

Rusia a inculpat pentru "piraterie" 30 de militanţi Greenpeace, majoritatea străini, care riscă până la 15 ani de închisoare pentru o operaţiune pe o platformă petrolieră din Oceanul Arctic, a informat joi comitetul rus de anchetă.
Kumi Naidoo, Directorul executiv al organizatiei Greenpeace, in Madrid (DOMINIQUE FAGET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
04.10.2013

Rusia a inculpat pentru "piraterie" 30 de militanţi Greenpeace, majoritatea străini, care riscă până la 15 ani de închisoare pentru o operaţiune pe o platformă petrolieră din Oceanul Arctic, a informat joi comitetul rus de anchetă.

Ei au fost acuzaţi oficial de " piraterie a unui grup organizat " , o infracţiune pentru care pot primi o pedeapsă de 15 ani închisoare.

"Cei 30 de suspecţi în atacul de la platforma Prirazlomnaia au fost inculpaţi", a declarat într-un comunicat comitetul de anchetă.

"Acuzaţii nu îşi recunosc vinovăţia şi refuză în prezent să depună mărturie privind fondarea acuzaţiilor", se mai menţionează în comunicat.

Greenpeace a numit acuzaţiile "iraţionale, absurde şi că sunt o crimă", conform BBC.

Directorul executiv Kumi Naidoo al Greenpeace Internaţional a declarat pe 27 septembrie a.c. la o conferinţă de presă ţinută la Naţional Press Club din Washington: "Aceasta este o crimă şi nu reprezintă nimic mai mult decât un atac asupra principiului de protest paşnic".

Membrii echipajului, patru ruşi şi 26 de cetăţeni din alte 17 state - printre care şase britanici, doi canadieni, un american şi un francez - au fost plasaţi în arest la Murmansk şi în împrejurimi în urma arestării lor în ziua de 19 septembrie în Marea Barents (oceanul Arctic rus) de către un commando al gărzilor de coastă ruse.

Anterior, 2 militanţi au încercat să se îmbarce pe o platformă petrolieră a marii companii ruse Gazprom, pentru a sublinia riscul pe care îl reprezintă pentru mediu, potrivit Greenpeace.

Comitetul rus de anchetă a declarat că a deschis o anchetă pentru piraterie.

Militanţii au negat aceste acuzaţii şi învinuiesc Rusia că s-a urcat ilegal la bordul ambarcaţiunii lor în ape internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor