Iran: Revoltă în blugi împotriva lui Netanyahu
'Dacă iranienii ar fi liberi, ei ar purta blugi'. Această frază scurtă a premierului israelian a declanşat o amplă campanie în reţelele de socializare iraniene. Pentru că iranienii poartă blugi, comentează publicaţia electronică iraniană Rooz (Ziua), înfiinţată în 2005 şi a cărei redacţie este formată din jurnalişti exilaţi în Europa.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a încercat, în interviul acordat BBC Persian, să placă opozanţilor şi criticilor regimului iranian, făcând câteva referinţe la 'mişcarea verde', născută ca urmare a realegerii lui Ahmadinejad în 2009, şi la poporul iranian.
Folosirea de către premierul israelian a două cuvinte în persană - 'saadehloh' (naiv) şi 'harf-e poutch' (cuvinte necugetate) se înscriu pe aceeaşi linie, Netanyahu declarând că israelienii nu sunt deloc naivi şi că declaraţiile unor responsabili iranieni nu sunt simple cuvinte necugetate. Însă, partea în care şeful guvernului israelian a evocat tineretul iranian a devenit fragmentul cel mai contestat din interviul său. 'Cred că dacă ar fi fost liberi, iranienii ar fi purtat blugi, ar fi ascultat muzică occidentală şi ar fi avut alegeri libere', a spus Netanyahu.
Aceste declaraţii au eclipsat restul interviului, în condiţiile în care blugii sunt o ţinută curentă pentru bărbaţii şi femeile din Iran, subliniază Rooz. Cu toate acestea, nu atât de demult, cei care purtau blugi pe stradă şi la şcoală erau aspru sancţionaţi. Chiar şi astăzi angajaţii structurilor guvernamentale iraniene nu poartă blugi. Pe Facebook, mulţi iranieni au luat în râs declaraţiile premierului israelian.
Mohammad-Ali Abtahi, consilier al preşedintelui Mohammad Khatami, a publicat la rândul său un comentariu pe Facebook, comentariu ce se bucură de mare succes. 'Mai rămâne ca religioşii să poarte blugi sau ca în timpul ceremoniilor religioase să fie difuzată muzică occidentală. Pentru că Netanyahu analizează situaţia din Iran şi se declară dezamăgit de faptul că iranienii nu pot să poarte blugi sau să asculte muzică occidentală. Poate că sutele de persoane care sunt acuzate în mod regulat de spionaj în favoarea Israelului ar trebui să-şi facă mai bine munca!', scrie pe un ton ironic Mohammad-Ali Abtahi.
Unii au avut ideea de a crea pe Facebook pagini pe acest subiect, dintre care una este intitulată 'Arătaţi-i blugii iranieni lui Netanyahu'.
Rare sunt comentariile care să nu critice declaraţiile premierului israelian. Unul dintre ele a fost redactat de o studentă care explica astfel situaţia pe pagina sa de Facebook: 'În oraşul meu natal, Zandjan (centrul ţării), în urmă cu numai câţiva ani fetele nu puteau să poarte blugi. Dacă o femeie sau o fată dorea să se plimbe în blugi în centrul oraşului, mii de ochi o supravegheau. Mai mult, trebuia ca ea să aibă noroc, pentru a nu fi ridicată de poliţia moravurilor. Îmi amintesc, de asemenea, că elevii unui liceu de băieţi au organizat un miting de protest împotriva directorului liceului. Una dintre revendicări se referea la dreptul lor de a purta blugi la şcoală'.
Şi pe Twitter a avut loc un 'atac în blugi'. Unii utilizatori ai reţelei de socializare au început să publice fotografii cu ei înşişi îmbrăcaţi în blugi, dar şi cu personalităţi în aceeaşi ţinută. Printre twitter-urile cele mai populare se numără cel care îl prezintă pe Darioush Rezaienejad în blugi (cercetător şi colaborator al Ministerului Apărării, asasinat în 2011) dar şi pe ghidul suprem Ali Khamenei, alături de fiul - tot în blugi - al lui Mostafa Ahmadiroshan (cercetător în domeniul nuclear, asasinat la rândul său în ianuarie 2012).