Dragoş Pîslaru, gest emoţionant: Flori şi asumarea greşelii în faţa părinţilor de copii cu diazabilităţi

Veniţi pentru a protesta la Ministerul Sănătăţii, părinţii de copii cu sindrom Down au avut surpriza să-l aibă în mijlocul lor pe Dragoş Pîslaru, venit să-şi asume greşeala şi să-şi ceară scuze de la ei.
Loredana Diacu
28.02.2017

alte articole

Dragoş Pîslaru - ministrul muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice (Mihut Savu / Epoch Times)
Loredana Diacu
28.02.2017

Semnatar al unui ordin de ministru care i-ar fi putut lăsa fără bani de însoţitori pentru copii cu sindrom Down, fostul ministru al Muncii, Dragoş Pîslaru a venit luni la protestul organizat de părinţi la Ministerul Sănătăţii pentru a cere scuze celor pe care i-a afectat decizia lui.

Venit la protest, Pîslaru, le-a împărţit flori mamelor venite să protesteze la minister, pentru a cere rezolvarea situaţiei şi le-a transmis sprijinul şi scuzele sale.

"Nu cred că am ratat vreun protest organizat la Ministerul Sănătăţii... Azi am bifat o premieră: un fost ministru care şi-a asumat public că a greşit şi care a venit să le spună asta oamenilor pe care i-a afectat decizia lui. Un bărbat în toată firea care cu greu a putut rosti cuvinte la un moment dat... Şi care ne-a rugat de câteva ori pe noi, jurnaliştii, să nu-l filmăm. Imaginaţi-vă că la final aproape toate mamele de acolo i-au mulţumit că a venit... Chiar dacă unele nu mai primesc azi indemnizaţii de însoţitori din cauza unei anexe semnate de el.", relatează evenimentul, pe Facebook, jurnalista Emanuela Schweninger.

Prin comparaţie, actualul ministru al Sănătăţii, le-ar fi certat pe protestatare că pun presiune pentru rezolvarea situaţiei.

"Şi după o discuţie pe care au avut-o cu ministrul Sănătăţii, doamnele ne-au declarat: ne-a certat că facem presiune, că am venit în faţa ministerului şi că azi a venit aici să ne susţină şi Dragoş Pîslaru...", adaugă jurnalista.

Reamintim că un ordin comun al Ministerului Muncii şi Ministerului Sănătăţii dat în noiembrie 2016 a pus pe jar părinţii copiilor cu dizabilităţi, în special ai celor cu sindrom Down, căci începând cu 1 martie, dată la care intră în vigoare, ordinul respectiv i-ar putea lăsa fără indemnizaţii pentru însoţitori.

Nemulţumirea părinţilor a pornit de la faptul că o anexă a ordinului prevede reducerea nivelului de IQ de la 50 la 35 pentru încadrarea copiilor la grad de handicap grav. Astfel, după cum atrag atenţia asociaţiile de părinţi de copii cu Sindrom Down, unii dintre aceştia ar putea fi reîncadraţi la grad de handicap accentuat, fără a mai putea beneficia de indemnizaţia pentru însoţitori, chiar dacă lipsa discernământului este o componentă esenţială a afecţiunii, relata Hotnews.

Interesant este că deşi legal ordinul trebuia să producă efecte începând cu 1 martie, luni, după discuţia cu părinţii copiilor cu sindrom Down care au protestat în faţa ministerului, actualul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog a declarat că instituţia "va revizui criteriile” şi va trimite asociaţiilor de părinţi şi de pacienţi concluziile comisiilor de specialitate, precizând că ordinul dat în 2016 produce efecte încă din 1 noiembrie, iar persoanele care au fost evaluate de atunci trebuie reevaluate când va intra în vigoare noul ordin care-l va înlocui pe cel dat de tehnocraţi, arată news.ro.

De partea sa, Dragoş Pîslaru susţine că ordinul dat de tehnocraţi nu trebuie anulat ci doar modificat, problema aflându-se la o singură anexă din ordin şi că implementarea acestuia înainte să intre în vigoare este un abuz "ca să nu îşi mai bată capul după 1 martie”.

Reamintim că la rândul său, fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu (şi el semnatar al ordinului din noiembrie 1016) explica recent pe Facebook că ordinul a fost conceput pentru a veni în sprijinul familiilor, însă o parte din el era greşită şi că eroarea putea şi poate fi remediată imediat de actualul Guvern.

Prorogarea aplicării ordinului se poate face prin decizia miniştrilor. Durează... cam cât durează să semnezi pe o coală de hârtie, eventual cu încă doi şefi de direcţie (juridic şi direcţia de specialitate) lângă tine. Corectarea ordinului putea fi făcută de asemenea de mult. Domnul ministru Bodog şi-a asumat de altfel deja acest lucru cât se poate de clar. (...) Motivul pentru care niciuna dintre cele două măsuri de mai sus nu a fost luată încă? Putem doar presupune... uitându-ne la show-ul făcut de anumite televiziuni în interesul unor partide, folosind disperarea unor familii şi aşa atât de greu încercate", scria pe Facebook fostul ministru al Sănătăţii.

Epilog

Marţi, noul ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, au semnat ordinul de modificare a actului normativ vizând aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap şi a modalităţilor de aplicare a acestora.

"Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii împreună cu reprezentanţii Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi cei ai comisiilor din specialităţile genetică, pediatrie, pneumologie, neurologie pediatrică şi psihiatrie pediatrică ale Ministerului Sănătăţii au reanalizat criteriile prevăzute în Ordinul nr. 1306/1883/2016, care restricţionau accesul unor copii cu boli genetice grave la asistenţă permanentă acordată de un asistent personal/însoţitor. Astfel, în urma aprobării actului normativ de astăzi, au fost modificate şi completate criteriile pentru încadrarea în grad de handicap grav a următoarelor afecţiuni din categoria bolilor genetice, respectiv Sindrom Down, fibroza chistică şi epidermoliza buloasă, astfel încât să fie menţinute drepturile pe care aceşti copii le-au obţiunut anterior", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii, citat de Mediafax.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor