Procurorul general: Şor şi-a ispăşit vina. Opinii: Nu contează ce faci, ci cu cine te înfrăţeşti

În timp ce fostul procuror general Corneliu Gurin afirma că Ilan Şor nu poate fi arestat din cauza lipsei de probe, Ilan Şor declarându-se mereu nevinovat, atunci, actualul procuror, Eduard Harunjen afirmă că Şor şi-ar fi ispăşit vina prin autodenunţul împotriva lui Filat.
Ilan Şor, Primarul Orheiului (agora.md)
Maria Maevschi
28.02.2017

Noul procuror general, Eduard Harunjen a anunţat recent, în cadrul unui interviu, că primarul de Orhei, Ilan Şor, şi-ar fi ispăşit vina, datorită autodenunţului depus împotriva fostului premier, Vlad Filat. „Potrivit legii, dacă persoana, până când forţele de ordine nu au aflat din alte surse, recunoaşte că a dat mită, acesta este automat eliberat de la răspundere. Pentru a clarifica, Şor şi-a ispăşit vina prin faptul că a scris această acuzaţie”, notează UNIMEDIA.

În replică, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, scrie pe contul său de Facebook că „Domnul Harunjen ne anunţă cu o seninătate dezinvoltă că Şor şi-a ispăşit pedeapsa prin denunţul făcut, altfel spus că în Republica Moldova poţi scăpa de orice pedeapsă dacă vii cu un denunţ”.

„Netransparenţa procesului lui Şor şi modul în care acesta este exonerat de orice responsabilitate pentru acţiunile lui grave creează un precedent foarte periculos. De ce un autodenunţ ar trebui să ducă la eliberarea de răspundere penală în cazuri atât de grave? În plus, autodenunţarea ar trebui să fie o circumstanţă atenuantă, nu una de anulare totală a răspunderii. Ce să înţelegem noi, cetăţenii, dintr-o asemenea declaraţie? Că într-o justiţie controlată şi selectivă, ne putem aştepta ca cei mai mari hoţi să fie absolviţi de vină dacă sunt mână în mână cu puterea, unii devenind primari, alţii - chiar preşedinţi de ţară. Că nu contează ce faci, dar cu cine te-nfrăţeşti”, a adăugat liderul PAS.

Aceasta mai menţionează în mesajul său că, deşi Harunjen şi Plahotniuc afirma că reputaţia lor proastă este cauzată de presă, acest lucru nu este adevărat. „Nu este aşa. Reputaţia vine de la fapte, iar faptele vorbesc de la sine”, a conchis Sandu.

Cu o replică în acest sens a venit şi liderul Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, potrivit căruia, procurorul general nu doar confundă importante instituţii de drept penal, el tratează societatea cu un cinism însuşit de la cel care l-a desemnat şi beneficiază de serviciile sale criminale. „Ceea ce se pare nu a înţeles nici coordonatorul (Plahotniuc – n.r.), nici procurorul coordonat (Harunjen – n.r.) este faptul că societatea noastră nu e atât de naivă să se mulţumească cu anchetări, reţineri, arestări, condamnări spectaculoase ale oponenţilor politici sau ale complicilor penali ai lui Plahotniuc”, a scris Năstase pe un cont de socializare.

Menţionăm că la începutul lunii iulie 2016, fostul angajat al Centrului Naţional Anticorupţie, Mihail Gofman a declarat că autorităţile Republicii Moldova ştiau despre ce se întâmplă în sistemul bancar încă din 2013. Ulterior un alt fost angajat, de data aceasta, al Băncii Sociale, Sergiu Sagaidac a făcut publică o listă de 20 de persoane care, potrivit acestuia, ar fi beneficiat direct de pe urma furtului miliardelor din cele trei bănci moldoveneşti. În această listă, în “linia întâi” s-ar afla Vlad Filat, Ilan Şor, Vlad Plahotniuc şi Veaceslav Platon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor