Dragnea: Se poate proceda după modelul CNSAS în cazul arhivei SIPA

Trebuie să se uite cu atenţie şi să gândească procedura, sistemul, mecanismul prin care informaţiile relevante din arhiva SIPA să fie făcute publice, a solicitat preşedintele PSD Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea(Presedinte PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
22.05.2017

Deşi consideră oportună decizia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a publica lista celor care au avut acces la celebra arhivă SIPA, liderul PSD Liviu Dragnea nu crede că este suficient şi propune să se procedeze după modelul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

"Am avut cred reacţii în prima zi, în prima seară. Am văzut şi declaraţia domnului ministru de Justiţie, sper să se ajungă şi la fapte. Nu cred că ce este acolo trebuie să rămână în continuare secret, este vorba şi de nişte rapoarte care cred că pot fi desecretizate, este vorba şi despre nişte procese verbale de intrări - ieşiri, ar trebui să vedem cine a avut acces, de câte ori în arhiva SIPA de-a lungul anilor. Cred că ideea doamnei Dana Gîrbovan este o idee bună. Se poate gândi ca să se procedeze cu arhiva SIPA asemănător după modelul CNSAS", a declarat Dragnea, citat de Agerpres.

Preşedintele PSD a explicat că unele informaţii poate nu ar trebui să fie făcute publice, pentru că ţin de viaţa privată, dar trebuie să poată fi accesate în cazul în care acestea ajută în a afla dacă au influenţat anumite decizii ale unor instanţe.

"Ministrul Justiţiei a anunţat câteva lucruri, în continuare şi eu şi alţii aşteptăm să vedem ce propune. Am văzut că şi premierul s-a exprimat în sensul ăsta", a adăugat Dragnea.

Întrebat cum vede decizia ministrului Tudorel Toader de a publica numele celor ce au "vizitat" arhiva şi, eventual, şi numărul de vizite efectuate, şeful PSD a replicat:

"O văd cu un ochi foarte bun, dar nu este suficient. Cred că trebuie să se uite cu atenţie şi să gândească procedura, sistemul, mecanismul prin care informaţiile relevante din acele documente să fie făcute publice. Oamenii vor să ştie dacă deciziile instanţelor au fost influenţate într-o anumită perioadă sau mai sunt influenţate şi astăzi de alte lucruri decât probele din dosar."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor