Raeţchi o face knock-out pe Firea: Rar am văzut ceva mai caraghios. E o revoluţie a trăncănelii

Primăriţa Gabriela Firea a promis foarte multe, dar nu a făcut mai nimic pentru a rezolva problema traficului infernal din Capitală, a atras atenţia liberalul Ovidiu Raeţchi.
Ovidiu Raeţchi (PNL)
Ovidiu Raeţchi (PNL) (Eugen Horoiu/Epoch Times)

De la promisiuni la fapte concrete e cale lungă. Deşi a anunţat o serie de iniţiative care mai de care mai avangardiste, primăriţa Gabriela Firea nu a făcut de fapt mai nimic pentru a soluţiona problema traficului din Bucureşti, a remarcat, într-un postare pe pagina sa de Facebook, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi.

"Voi face o revoluţie în trafic. O să vedeţi în şase luni. Ei, na, nu poţi rezolva peste noapte ce n-au făcut alţii în 20 de ani; aveţi răbdare! Facem transport gratuit! Deci nu mai facem. Facem benzi unice în primăvară. Ba nu: în vară. Aşteptaţi! Cumpărăm 100 de autobuze noi. Ba nu: cumpărăm urgent 200 de autobuze second-hand. Pe urma luăm 300 noi. Ba nu, nu găsim second-hand, am vorbit şi eu aşa... Luăm 500 de autobuze noi şi gata.

Daaar instalăm wi-fi gratuit în RATB. Nu, nu acum. Va fi o licitaţie. Nu ştim când. Cândva. Şi facem parcări la intrarea în Bucureşti. Şi un sistem de semaforizare inteligentă. Cândva, evident. Va fi minunat. Ştiţi ce e real din toată această revoluţie a trăncănelii? Două tramvaie şi zece autobuze. Atât. Eu rar am văzut ceva mai caraghios decât bilanţul de mai jos, care pune faţă în faţa revărsarea de vorbe a administraţiei "Vom Face şi Vom Drege" şi realitatea simplă", a scris ironic Raeţchi.

În continuare, deputatul PNL a citat o serie de declaraţii făcute de primăriţa Firea pentru a-şi susţine acuzaţiile.

Realitatea

Aurelian Bădulescu (PSD): Anul acesta Primăria Generală va putea cumpăra 2 tramvaie şi 10 autobuze.

Ficţiunea

Gabriela Vrânceanu Firea:

8 iunie 2016: "Voi face revoluţie în materie de trafic în capitală. În primul rând, investiţii masive în transportul public, voi propune acordarea de urgenţă a bugetului necesar pentru ca aceste autobuze stricate să intre în trafic. În jumătate de an se va vedea că se vor schimba lucrurile în Bucureşti. Într-o jumătate de an se va circula mult mai uşor în Bucureşti. Transport public gratuit, achiziţionarea a 100 de autobuze noi".

10 iunie 2016: "Transportul va deveni gratuit după îndeplinirea unor condiţii esenţiale: bandă proprie pentru autobuzele RATB, taxi şi salvări/pompieri, completarea flotei regiei cu încă minimum 300 autobuze - cele care acum există dar nu au piese -, continuarea procesului de transformare a regiei în societate comercială a municipalităţii pentru a putea atrage fonduri europene necesare modernizării, curăţenie în autobuze, siguranţa călătorilor, aer condiţionat vara, gratuitate, pentru început, înainte şi după vârfurile orare de trafic".

30 iunie 2016: "RATB va achiziţiona în regim de urgenţă 200 de autobuze second hand. Anul viitor dorim să achiziţionăm minimum 300 de autobuze noi, o sută de troleibuze şi un număr substanţial de tramvaie".

26 iulie 2016: "Zilele următoare demarăm licitaţia pentru primele 300 de autobuze (n.red.-noi), apoi ne mai dorim încă 200".

19 septembrie 2016: "Am primit informaţia de la toate companiile că maşinile second-hand, în primul rând, nu există atâtea cât ne-am fi dorit noi. 200-250 de autobuze second-hand şi noi ne doream, maximum rulate, 2-3 ani. (...) S-a renunţat la această idee şi vom achiziţiona doar autobuze noi, 500 de autobuze".

6 octombrie 2016: "Suntem în pregătirea documentaţiei extrem de importante pentru achiziţionarea a 500 de autobuze noi. (...) 30% dintre aceste autobuze vor trebui să fie electrice".

30 ianuarie 2017: "RATB va iniţia o procedură prin care, atât în troleibuze, autobuze şi tramvaie se va instala internet wireless gratuit. Tot printr-o aplicaţie, călătorii vor putea afla care este timpul de aşteptare, precum şi informaţii despre traseul vehiculului".

8 martie 2017: "În această primăvară, vom lansa benzile unice, benzile rutiere".

20 aprilie 2017: Benzi unice pentru transportul public, inaugurate în iunie, nu aprilie. "Mai aproape de debutul proiectului benzi unice. În prima parte a lunii iunie va demara proiectul-pilot".

29 aprilie 2017: "Avem în vedere construirea de parcări la intrarea în Bucureşti, un sistem de semaforizare inteligentă pentru toate intersecţiile din Capitală, aproape 500."

2 mai 2017: RATB va lansa, în perioada următoare, o licitaţie estimată la 1,34 milioane de euro, fără TVA, pentru instalarea de internet wi-fi gratuit într-un număr maxim de 1.580 de mijloace de transport în comun.