Două ore şi jumătate pentru două legi de interes naţional. Dezbateri pe tema ordonanţelor-elefant
alte articole
Ministerul Justiţiei va organiza luni o aşa-zisă dezbatere publică pe tema celor două proiecte de ordonanţă care i-au scos în stradă pe români, respectiv ordonanţa vizând graţieri şi cea privind modificarea Codurilor de Procedură Penală. Potrivit anunţului făcut joi de minister, numărul maxim de persoane care pot participa la discuţii este de 50, iar timpul alocat fiecărei intervenţii se rezumă la 3 minute.
Dezbaterea va avea loc în data de 30 ianuarie 2017, între orele 10.00-12.00, la Ministerul Justiţiei, Sala de consiliu, etajul I, iar înscrierea participanţilor se face prin transmiterea unui mesaj în acest sens la adresa: dean@just.ro până la data de 27 ianuarie 2017, ora 12.00.
În cazul asociaţiilor legal constituite, numărul participanţilor este de două persoane/asociaţie. Având în vedere capacitatea sălii, înscrierile urmează a fi confirmate, precizează Ministerul.
Proiectele supuse dezbaterii pot fi consultate la următoarele adrese:
http://www.just.ro/proiectul-ordonanţei-de-urgenţă-pentru-modificarea-şi-completarea-codului-penal-şi-a-codului-de-procedura-penală/
http://www.just.ro/proiectul-ordonanţei-de-urgenţă-privind-graţierea-unor-pedepse/
Reamintim că PSD şi ALDE se pregăteau să adopte două ordonanţe văzute de DNA, Parchetul General, CSM etc., drept lovituri grele la adresa luptei anticorupţie. Una dintre acestea vizează graţieri parţiale pentru corupţi, iar alta mutilează Codul Penal, minând instituţia denunţătorului, redefinind abuzul în serviciu în favoarea "abuzatorilor" etc. Demersul lor a fost stopat de apariţia preşedintelui Iohannis la şedinţa în care, potrivit presei, miniştrii Grindeanu se pregăteau să adopte cele două ordonanţe.
Ulterior, revoltaţi de tentativele PSD şi ALDE de a-şi salva corupţii, zeci de mii de români au ieşit duminică în stradă atât în Bucureşti cât şi alte oraşe ale ţării şi diaspora. La protest şi-a făcut apariţia şi şeful statului, acesta fiind aclamat la scenă deschisă.
Mai merită menţionat că în ultimul Raport MCV pentru România, raport publicat miercuri, se precizează că "modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracţiunii de corupţie sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenţei sau eficacităţii DNA ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate."
Experţii europeni adaugă, la notele de subsol, că "orice versiuni finale adoptate ale celor două proiecte de ordonanţe de urgenţă prezentate spre consultare de către Guvern la 18 ianuarie 2017 ar trebui privite din acest punct de vedere". Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici