Două găuri negre aflate în galaxii vecine ies la lumină
alte articole
Erau aproape, dar până în prezent au rămas ascunse de ochii telescoapelor. Este vorba despre două găuri negre super-masive situate în centrul galaxiilor din apropierea Căii Lactee. Descoperirea a fost prezentată în cadrul Congresului anual al Societăţii americane de astronomie care a avut loc în Grapevine, Texas (SUA) în perioada 3-7 ianuarie 2017.
Una dintre ele se află în galaxia NGC 1448, situată la 38 de milioane de ani lumină de noi, în timp ce a doua a fost localizată în galaxia IC 3639, la 170 de milioane de ani lumină. Ambele sunt clasificate ca fiind galaxii "active" care emit niveluri intense de radiaţii.
Aceste găuri negre au fost descoperite de telescopul NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) al NASA, care a permis detectarea lor în spatele norilor de gaz şi praf, acolo unde găurile negre pot trece neobservate pentru oamenii de ştiinţă.
Potrivit NASA, aceste două găuri negre sunt motoarele centrale a ceea ce astronomii numesc nuclee galactice active, obiecte extrem de luminoase, care includ surse de energie, precum quasarii (un nucleu galactic activ îndepărtat - n.r) şi blazarii (o sursă de energie foarte compactă, de tipul unui quasar, asociat cu o gaură neagră în centrul unei galaxii n.r).
Ascunse în spatele prafului şi a gazelor
Astronomii sunt din ce în ce mai convinşi ca galaxiile mari au şi găuri negre super-masive, dar multe sunt ascunse vederii. Ele sunt ascunse de nori de praf şi gaz.
"La fel ca atunci când nu putem vedea soarele într-o zi noroasă, nu putem observa direct luminozitatea nucleelor galactice active din cauza gazelor şi prafului care înconjoară motorul principal", explică Peter Boorman, de la Universitatea din Southampton, Marea Britanie.
Mai multe informaţii: NASA , Jet Propulsion Laboratory , Chronicle Live