Telescopul spaţial Hubble de la NASA detectează un "tun de foc" într-o stea pe moarte (video)


Steaua V Hydrae
Steaua V Hydrae (NASA)

Telescopul spaţial Hubble (Hubble Space Telescope) de la NASA a detectat un "tun de foc" care expulzează bule de gaz super-fierbinţi dintr-o stea pe moarte. Sfera de gaz este de două ori mai mare ca masă decât planeta Marte şi are o temperatură de peste 17.000 de grade Fahrenheit (9.426,667℃), aproape de două ori mai fierbinte decât suprafaţa Soarelui, potrivit NASA.

În acest mod, bulele de plasmă detectate se deplasează prin spaţiu într-un mod atât de rapid că au nevoie de doar 30 de minute pentru a acoperi distanţa dintre Pământ şi Lună. După cum indică NASA, astronomii estimează că aceste "torpile de foc" stelare, au fost lansate o dată la 8,5 ani, cel puţin în ultimii 400 de ani.

În această privinţă, ei afirmă că gigantele roşii sunt stele care mor în ultimele etape ale vieţii, care şi-au epuizat combustibilul (hidrogenul) din nucleu, care le face să strălucească. Astfel, s-au extins în dimensiune şi îşi pierd straturile exterioare în spaţiu.

Cercetătorii cred că bulele de plasmă ar fi început să se deplaseze ca urmare a existenţei unei stele invizibile care o însoţeşte, situată într-o orbită eliptică care o conduce în apropierea stelei gigante roşii la fiecare 8,5 ani.

„Din datele anterioare, ştim că acest obiect producea o expulzare de mare viteză, dar acum este pentru prima dată când vedem acest proces în acţiune”, a declarat Raghvendra Sahai de la Jet Propulsion Laboratory de la NASA, din Pasadena, California, autorul principal al studiului.

Echipa lui Sahai a folosit telescopul spaţial spectrograf de imagini al Hubble (ITS) pentru a efectua observaţii asupra stelei V Hydrae (o stea variabilă din constelaţia Hydra) şi a regiunii sale, pentru o perioadă de 11 ani, mai întâi în perioada 2002 - 2004 şi apoi din 2011 până în 2013. Spectroscopia decodează lumina unui obiect, viteza, temperatura, locaţia şi deplasarea acestuia.

Telescopul spaţial Hubble face parte din programul NASA Great Observatories (în română Mari Observatoare Spaţiale), alături de Observatorul Compton pentru raze Gamma, Observatorul Chandra pentru raze X şi Telescopul spaţial Spitzer. Hubble este rezultatul unei colaborări între NASA şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Mai multe informaţii: Jet Propulsion Laboratory, Hubble Detects Giant 'Cannonballs' Shooting from Star, The Astrophysical Journal