O parte din radiaţia difuză de raze X nu are o sursă cunoscută (video)

Grup misterios de raze X: grafică conceptuală realizată de NASA
Mioara Stoica
26.09.2016

Nava spaţială DXL (Diffuse X-ray emission from the Local galaxy) a NASA a descoperit un grup misterios de raze X care nu provin de la nicio sursă cunoscută.

Cele două surse cunoscute de emisii de raze X sunt: vântul solar - marea de material solar care umple sistemul solar - şi Bula Locală, o cavitate în mediul interstelar al braţului Orion din Calea Lactee.

"Am demonstrat că aportul de raze X provocat de vântul solar este de aproximativ patruzeci la sută în planul galactic, şi chiar mai puţin în altă parte", a declarat Massimiliano Galeazzi, astrofizician la Universitatea din Miami şi unul dintre autorii studiului. "Deci, restul de raze X trebuie să provină de la Bula Locală, ceea ce demonstrează că aceasta există".

Cu toate acestea, DXL – o mică sondă spaţială, care a zburat câteva minute deasupra atmosferei Pământului în 2012 – a măsurat, de asemenea, anumite raze X de înaltă energie, care nu ar fi putut proveni din vântul solar sau din Bula Locală ("Bula Locală fierbinte").

"La energii mai mari, aceste surse contribuie cu mai puţin de un sfert din emisiile de raze X", a declarat Youaraj Uprety, autorul principal al studiului, astrofizician la Universitatea din Miami, în momentul în care cercetarea a fost efectuată. "Deci, există o sursă necunoscută de raze X în acest interval de energie", potrivit unui comunicat al NASA.

"Temperatura Bulei Locale nu este suficient de mare pentru a produce raze X în acest interval de energie", a spus Uprety. "Aşa că am rămas cu o întrebare deschisă cu privire la sursa acestor raze X".

Mai multe informaţii: NASA, The Astrophysical Journal

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor