Un val mare în Marea Caraibelor produce un "fluierat" care se aude din spaţiu (video)

Valul Rossby (Google image)
Mioara Stoica
29.07.2016

Cercetătorii de la Universitatea din Liverpool, Marea Britanie, au dat un nume fenomenului inexplicabil descoperit în urmă cu 60 de ani - un fluierat ciudat din Marea Caraibelor - produs de un val uriaş -, care nu poate fi perceput de urechea umană. Zgomotul a fost detectat de sateliţii de la NASA iar, în prezent, potrivit unui articol publicat în revista Geophysical Research Letters, ştim că acest zumzet caracteristic regiunii este cauzat de valul Rossby.

Rossby se mişcă spre vest şi dispare când loveşte vestul Bazinului Caraibe, apărând 120 de zile mai târziu pe marginea de est a bazinului. Impactul cu fundul mării provoacă un zgomot ciudat. Cercetătorii au descoperit că, înainte ca valul să reapară, interacţionează cu fundul mării producând fluieratul. "În loc să găsim un sol marin liniştit, am descoperit oscilaţii mari şi inexplicabile", a declarat, pentru BBC, cercetătorul Chris Hughes de la Universitatea din Liverpool.

Cercetătorii au făcut investigaţii referitoare la variaţiile maselor de apă ale oceanelor şi pentru acest lucru echipa lui Hughes a folosit modelele deja existente pentru studierea curenţilor din Caraibe. Dar şi-au dat seama repede că aceste modele nu funcţionau. Nedumeriţi de datele obţinute, au decis să schimbe cursul investigaţiei şi să rezolve misterul, relatează ziarul britanic. Cercetătorii au analizat studiile despre nivelurile şi presiunea de pe fundul mării începând cu anul 1958 până în anul 2013, precum şi mareele ​​şi măsurătorile efectuate de sateliţi referitoare la gravitaţia din acea zonă. Astfel, au descoperit că aceste oscilaţii nu erau rezultatul unor erori, ci chiar aveau loc cu adevărat. Sunetul detectat de satelitul NASA era un val care se târa pe mare, timp de 120 de zile.

Această descoperire permite descifrarea comportamentului oceanelor la schimbările climatice, în special modul în care acestea afectează coasta din apropiere. "Acest fenomen poate determina o variaţie a nivelului mării de până la 10 centimetri în largul coastelor din Columbia şi Venezuela, astfel încât, acum avem o idee clară şi putem prezice posibilităţile de inundaţii", a declarat Hughes pentru BBC.

Potrivit experţilor, acest efect poate avea un impact asupra Atlanticului de Nord, din moment ce reglează fluxul curentului marin din Caraibe care, la rândul său, este precursorul curentului marin din Golf, o piesă importantă în "motorul" sistemului climatic al oceanului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor