Cercetătorii protestează la Guvern, nemulţumiţi de dezastrul premeditat din cercetare (Video)

Un grup de cercetători ai Federatei Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare-Proiectare din România (F.S.L.C.P.R.) a pichetat luni Guvernul României, cerând implicarea Guvernului în rezolvarea problemelor din domeniu.
Pichet al cercetătorilor la Guvern, 3 august 2015. (Eugen Horoiu)
Loredana Diacu
03.08.2015
Se încarcă player-ul...

Un grup de cercetători ai Federatei Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare-Proiectare din România (F.S.L.C.P.R.) a pichetat luni Guvernul României, cerând implicarea Guvernului în rezolvarea problemelor din domeniu.

Veniţi din mai multe colţuri ale ţării, protestatarii au acuzat subfinanţarea cronică a cercetării în România, numiri clientelare în posturile de conducere ale institutelor de cercetare, întârzieri ale plăţii salariilor şi lipsa oricăror perspective de viitor.

"Uitându-mă la rectificarea de buget pozitivă pentru Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, am constatat, cu foarte mare surpriză că s-au dat bani pentru plata indemnizaţiilor de academicieni.", a declarat liderul sindical Radu Minea, revoltat că pentru academicieni s-au găsit bani, dar pentru plata salariilor cercetătorilor, unii dintre ei sunt neplătiţi cu anii.

În condiţiile în care în Europa cercetarea este considerată motorul dezvoltării, în România se doreşte distrugerea ei astfel încât ţara să devină importator de tehnologie, au acuzat participanţii la miting. Astfel, cercetarea beneficiază, potrivit liderului sindical Radu Minea de circa 0,15% din PIB, în condiţiile în care în 2000 guvernul se angajase să dea cercetării 1% din PIB iar în alte ţări UE, cercetarea beneficiază de 3%.

În consecinţă, după ani de subfinanţare şi sabotare a cercetării s-a ajuns că România anului 2015 să fie presărată cu institute aproape falimentare iar din 160.000 de angajaţi câţi erau în urmă cu câţiva ani în cercetare să rămână doar în jur de 10.000 cu tot cu cei de la Academie.

"Se doreşte să dispară personalul calificat (...) distrugerea institutelor de cercetare-dezvoltare, se încearcă crearea unei prăpăstii între tinerii care ar îndrăzni să vină în cercetare şi personalul calificat. ", a opinat liderul sindical.

Mai mult, în unele institute de cercetare precum INCD IPCUP Ploieşti, există persoane care nu şi-au luat salariile de trei ani de zile deşi au hotărâre judecătorească în acest sens, iar la ISPIF, ICMET, ICEMENERG, Institutul Cantacuzino au fost situaţii când salariile nu s-au plătit între 4 şi 8 luni.

"În 2010 - 2013, trei ani de zile salariaţii IPCUP Ploieşti au fost privaţi de drepturile salariale, salariile fiind reţinute de ANAF Ploieşti", a declarat Gheorghe Dragomir, lider sindical la atelierul de microproducţie al Institutului de Cercetare Proiectarea IPCUP Ploieşti, venit la pichetul de la Guvern.

"În 90 aveam 2200 de angajaţi iar microproducţia avea 350 de angajaţi. Acum mai avem doar 15." a adăugat Dragomir.

De asemenea, potrivit preşedintelui F.S.L.C.P.R., Radu Minea care, reamintim, a făcut recent greva foamei timp de zece zile, în speranţa rezolvării problemelor cu care se confruntă cercetătorii, nu doar că la multe institute din ţară conducerea a fost numită clientelar ci, mai mult, la unele institute s-a mers chiar până la terorizarea angajaţilor şi intimidarea liderilor sindicali.

"Hărţuirea liderilor sindicali şi a membrilor sindicatelor a ajuns o modă, dublată de îndemnuri şi chiar participări ale conducerilor la înfiinţarea unor sindicate obediente (a se vedea de exemplu situaţiile de la EMC- Timişoara, ICMET – Craiova, ICEMENERG, INCERC - Urban) sau la coruperea liderilor.", susţine Radu Minea.

Ulterior pichetului la Guvern, cercetătorii vor picheta sediul PSD din Şoseaua Kisseleff.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor