Dosarul reţetelor false: Nouă persoane reţinute în dosarul vizând medici şi farmacişti
alte articole
Procurorii bucureşteni au reţinut, marţi, nouă persoane în dosarul reţetelor false, una dintre ele fiind Iuliana Ilincea, reprezentant al farmaciilor Reţeta, audierile în acest caz continuând la Poliţia Capitalei.
Printre persoanele reţinute este şi Ioana Vonica, soţia omului de afaceri Ilie Vonica din Sibiu, precum şi doi diriginţi de farmacii şi o persoană care ar fi intermediat achiziţiile de la firme fantomă, au precizat, surse judiciare.
Marţi dimineaţă, au fost efectuate 26 de percheziţii domiciliare în Municipiul Bucureşti, printre care şi la Spitalul Fundeni, precum şi în Sibiu, Dolj şi Ilfov, fiind vizaţi 13 medici şi farmacişti suspectaţi că au emis reţete false pentru bolnavii de cancer, prejudiciind statul cu 3,5 milioane de euro.
Percheziţiile s-au efectuat şi la lanţul de farmacii Reţeta din Sibiu, fiind verificate peste o mie de reţete decontate, în valoare de cca 7,5 milioane de lei, precum şi facturi fiscale. Anchetatorii suspectează că prin farmacii din această reţea s-ar fi efectuat achiziţii fictive de la firme fantomă, fără a avea autorizaţie de distribuţie de la Agenţia Naţională a Medicamentului, în centrul afacerii fiind medicamente în domeniul oncologic şi hematologic.
Surse din rândul anchetatorilor au afirmat că medicii Otilia Georgescu, Emilia Niculescu-Mizil şi Aristica Poenaru, de la Secţia Hematologie a Institutului Clinic Fundeni, se numără printre cei vizaţi în această anchetă.
În cadrul percheziţiilor efectuate, în locuinţa unui medic au fost găsiţi 100.000 de euro, 140.000 de dolari şi 250.000 de lei, pe când la o farmacistă existau 100.000 de lei şi peste 23.000 de euro, conform surselor citate.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti (PTB) a informat că trei medici au emis 1.100 de reţete false pentru medicamente oncologice şi hematologice, pe numele unor pacienţi, iar reprezentanţii unei firme ce deţine un lanţ de farmacii au decontat fraudulos pentru acestea aproximativ 8,3 milioane de lei de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB).
Încă din luna mai au început procurorii urmărirea penală faţă de zece persoane suspectate de săvârşirea, după caz, a infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals, a informat PTB.
"Din datele şi probele administrate în cauză, rezultă indicii rezonabile că suspecţii au creat circuite economice şi financiare fictive cu scopul de a-şi însuşi sumele de bani rezultate din activitatea infracţională şi de a denatura plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat. Prejudiciul produs bugetului de stat, reprezentând TVA şi impozit pe profit, se ridică la suma de circa 1,7 milioane de lei", a mai precizat PTB.