Scandal la Institutul Oncologic: Dezvăluirile rudelor pacienţilor despre tratamente

Bolnavi în spital
Bolnavi în spital (Epoch Times România)

La Institutul Oncologic din Bucureşti s-au constatat recent nereguli în legătură cu modul cum erau trataţi pacienţii şi lipsa medicamentelor. Aceste deficienţe au fost descoperite încă de anul trecut, când pacienţii internaţi nu şi-au putut face tratamentele deoarece spitalul nu avea ser fiziologic. Ministerul Sănătăţii a făcut o anchetă din care a reieşit că deşi spitalul avea bani de medicamente, bolnavii de cancer erau trimişi să şi le cumpere singuri. Institutul a primit o amendă de 33.000 de lei, iar dosarul a fost trimis Curţii de Conturi şi Direcţiei de investigare a fraudelor.

În luna decembrie, pacienţii bolnavi de cancer s-au confruntat cu situaţia neplăcută că nu şi-au putut face tratamentele cu citostatice pentru că în spital nu erau antibiotice, ser fiziologic, leucoplast şi comprese.

"Îţi dă bolnavul listă cu medicamente care trebuie, care nu are spitalul. Te duci frumos cu listuţa, cauţi medicamente ori pe la cadrele medicale din spital, ori te duci dacă ai vreo cunoştinţă la o farmacie, vii înapoi cu medicamentele", a relatat o rudă a unui pacient.

Preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti afirma la acea vreme că a apărut această situaţie revoltătoare din cauza managementului defectuos. În urma anchetei demarate de Ministerul Sănătăţii s-a constatat că aprovizionarea cu branule, seringi şi comprese s-a făcut cu întreruperi, iar aparatele de radioterapie stăteau nefolosite în institut, în timp ce pacienţii erau trimişi la clinici private să-şi facă tratamentele.

După ivirea scandalului referitor la condiţiile necorespunzătoare din institut, Ministerul Sănătăţii promitea că va ţine sub supraveghere activitatea desfăşurată la Institutul Oncologic. Cu toate acestea, odată cu efectuarea unui control neanunţat la începutul lunii mai, ministrul Sănătăţii a constatat aceleaşi probleme.

Un nou scandal zguduie sistemul medical. La scurt timp după arestarea medicilor de la Spitalul de Arşi din Capitală, ce efectuau operaţii estetice, medicii de la Institutul Oncologic Fundeni şi farmaciştii au intrat în atenţia poliţiei. Procurorii şi poliţiştii au efectuat, marţi dimineaţă, 26 de percheziţii în Bucureşti, Sibiu, Dolj şi Ilfov, inclusiv la Spitalul Fundeni, într-un dosar penal în care sunt vizaţi 13 medici şi farmacişti suspectaţi că au emis reţete false pentru bolnavii de cancer, aducând statului un prejudiciu de 3,5 milioane de euro.

Surse apropiate anchetei au dezvăluit că, la una dintre percheziţii, în locuinţa unui medic a fost găsită suma de 100.000 de euro, 140.000 de dolari şi 250.000 de lei iar la o farmacistă au fost găsiţi 100.000 de lei şi peste 23.000 de euro.