Băsescu, după ce a fost reclamat la CSM: Îl invit pe Ponta să renunţe la minciună, măcar când avem vizite importante

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Premierul Victor Ponta i-a solicitat marţi ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii în legătură cu declaraţiile lui Traian Băsescu privind arestările, pe care le cataloghează drept ingerinţe în justiţie. În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Cotroceni, că acuzaţiile aduse de premierul Ponta reprezintă o nouă minciună de-a acestuia.

Declaraţia preşedintelui incriminată de Victor Ponta se referea la numărul mai redus de arestări din perioada campaniei electorale:

"Cred că au făcut foarte bine (cei de la DNA - n.r.) ca pe perioada campaniei, şi vă pot spune că se întâmplă în toate ţările civilizate, să nu vină cu arestări, pentru că ele pot influenţa campania. După 26 mai, DNA îşi reia activitatea, dar nici acum nu e stopată, dumneavoastră înţelegeţi prin activitatea DNA sau DIICOT dacă arestează oameni politici. Ori sunt foarte multe dosare care se derulează la DNA sau DIICOT, se investighează, sunt chemaţi la declaraţii. Nu e un semn că nu şi-ar mai face treaba DNA-ul”, a declarat Traian Băsescu.

Premierul Ponta i-a cerut lui Cazanciuc sesizarea CSM, în cadrul şedinţei de guvern, în faţa presei.

"Avem o economie care performează, avem relaţii internaţionale foarte bune, trebuie să avem şi o justiţie cu adevărat independentă. Am văzut declaraţia preşedintelui Băsescu prin care spune că a oprit arestările în perioada de campania electorală, dar le dă drumul la arestări după. Cred că e o declaraţie iresponsabilă, ca multe altele, dar vă rog, domnule ministru, să sesizaţi Consiliul Superior al Magistraturii. Dacă nici asta nu este o intervenţie brutală în justiţie...Eu cred, în primul rând, că e o minciună, nu cred că preşedintele Băsescu poate să oprească arestări în campanie sau în necampanie, dar simplul fapt că preşedintele statului afirmă asemenea lucruri legate de campania electorală şi de arestările de la DNA cred că trebuie sancţionat", a declarat Victor Ponta.

Premierul a explicat că, prin sesizarea CSM, doreşte să transmită un mesaj clar că niciun om politic nu poate să oprească sau să dea drumul la arestări după bunul său plac.

"Mi se pare absolut inadmisibilă declaraţia, chiar dacă a fost făcută într-o campanie în care, sigur, preşedintele nu are ce să caute, dar cred că trebuie să dăm un semnal foarte clar că s-a terminat cu perioada în care preşedintele ţării spunea cînd arestează DNA-ul şi când nu arestează", a menţionat Victor Ponta.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a declarat: "Îl invit pe Ponta să renunţe la minciună, măcar acum când avem vizite importante (vizita oficială a vicepremierului american Joe Biden la Bucureşti n.r.)".

În opinia preşedintelui, dacă DNA ar face reţineri în această perioadă, ar fi acuzată de implicare în campania electorală.

"Faptul că s-ar sesiza o lipsă de chemări sau reţineri pentru oameni politici nu e o motivaţie neapărat electorală, dar cred foarte mult că dacă ar face arestări de oameni politici acum, ar face ca multe partide să spună că DNA s-a implicat în campanie", a precizat şeful statului.

Traian Băsescu a adăugat că că justiţia "face foarte bine dacă se protejează de ticăloşia multor oameni politici".

"Nu ştiu dacă asta este politica DNA, dar face foarte bine justiţia dacă se protejează de ticăloşia multor oameni politici care au acuzat că arestarea lor este politică, şi nu pentru faptele lor. Îl invit pe Victor Ponta să renunţe la minciună măcar acum, când avem vizite foarte importante", a subliniat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne