„Orice bâlbă la guvernare ne poate costa”: Mircea Geoană despre candidatura lui Ponta pentru Cotroceni

Întâlnirea dintre Mircea Geoană, preşedintele Comisiei de Externe din Senatul României
Întâlnirea dintre Mircea Geoană, preşedintele Comisiei de Externe din Senatul României (Epoch Times România)

Candidatura lui Victor Ponta la prezidenţiale nu a fost încă pe deplin stabilită, a declarat marţi Mircea Geoană la Realitatea Tv. O decizie în acest sens va fi luată abia după alegerile europarlamentare din 25 mai, "în funcţie de cum se vor regrupa cei de la dreapta". Din punctul de vedere al lui Geoană, care a pierdut cu succes alegerile prezidenţiale din 2009, candidatul PSD va trebui să întrunească trei precondiţii pentru câştigarea prezidenţialelor:

"Am trecut printr-o campanie şi ştiu ce înseamnă să obţii 5 milioane şi ceva de voturi în România. Candidatul PSD are prima şansă să câştige alegerile. Cu trei precondiţii: o guvernare cât mai eficace, orice bâlbă la guvernare ne poate costa; doi: trebuie unitate reală în PSD! prăvălia este atât de mare, atât de multe ego-uri, multe interese, este normal, un partid atât de vast. A treia condiţie: să putem să avem o alonjă electorală pentru încă 2 milioane de votanţi care nu sunt votanţii PSD.”

În ceea ce priveşte alianţa dreptei, Geoană a declarat că PNL, PDL şi Traian Băsescu sunt ca şi aliaţi. Primarul Sibiului, Klaus Iohannis ar fi biletul liberalilor în Partidul Popular European (ieşirea din ALDE şi intrarea în PPE este o mişcare pe care Antonescu a negat că o are în plan n.r.).

Alegerile pentru Parlamentul European au fost de fapt nişte "europrezidenţiale", a mai afirmat Geoană, campania ce ar fi trebui să fie dedicată discuţiilor pe teme europene reprezentând, de fapt, o intrare "brutală" în atmosferă preelectorală pentru alegerile prezidenţiale.

În pofida faptului că Antonescu afirmă sus şi tare că exclude o alianţă cu Băsescu iar neînţelegerile între preşedintele PDL, Vasile Blaga şi PMP, partidul susţinut de Traian Băsescu sunt notorii, Geoană crede că PNL-Băsescu-PDL sunt deja de aceeaşi parte a baricadei şi că vor parafa lipirea şi prin adeziunea PNL-ului la PPE:

"Lipirea liberalilor de Traian Băsescu, de PDL, de populării europeni s-a şi produs deja, dar evident că dânşii comunică astfel încât să nu ia negativul moştenirii lui Băsescu. Pe mine nu mă păcăleşte ce face cu PNL-ul" a declarat Geoană.

PNL va face un scor slab la europarlamentare, a profeţit Geoană cursul evenimentelor după europarlamentarele din mai iar PNL-ul va migra, în plan european vorbind, spre PPE, partid în care este înscris şi PDL:

"25 mai va avea efect. La PSD vom lua decizia finală în ce priveşte candidaturile după alegeri. Victor Ponta pare să meargă către o decizie de a candida. Mai interesant e ce se întâmplă pe zona de dreapta, acolo sunt nisipuri mişcătoare. Mi se pare destul de clar că PNL va face un scor între 15 şi 17%, mult sub 20%. Din ceea ce l-am auzit pe domnul Antonescu, mi se pare clar că-l va lăsa pe domnul Iohannis să preia preşedinţia interimară a PNL-ului şi va rămâne candidat din partea PNL-ului la prezidenţiale. Acest lucru are şi un efect interesant pentru că Klaus Iohannis e mai credibil pe lângă PPE (Partidul Popular European, din care face parte şi PDL) şi-l scuteşte pe Crin Antonescu să se dezică de angajamentele faţă de liberalii europeni. Se va întâmpla ceea ce PPE are nevoie, pentru că meciul cu social-democraţii e foarte strâns", a declarat Geoană.

Abordând problema "USL trăieşte", celebrul slogan de care PSD-ul se foloseşte în campania electorală, în pofida faptului că USL s-a destrămat, a explicat că este firesc ca PSD-ul, în calitate de continuator al "angajamentului USL", să păstreze percepţia de USL şi, în consecinţă şi electoratul USL. „E firesc să se întâmple aşa.”

Reamintim că peste zece Birouri Electorale Judeţene au interzis PSD-ului să folosească acronimul USL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne