Băsescu: Sebastian Ghiţă este un mafiot lacom care doreşte să câştige din faptul că este deputat PSD şi prietenul lui Ponta

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în cadrul unui interviu pentru TeleM Iaşi difuzat luni seară, că există multe persoane, atât membri PSD, cât şi jurnalişti, care au fost ameninţaţi de deputatul PSD Sebastian Ghiţă, patronul România TV, pe care l-a catalogat drept un mafiot lacom care profită de pe urma relaţiilor pe care le are.

"Nu este numai reclamaţia primarului Robert Negoiţă la adresa lui Sebastian Ghiţă. Mai este o directoare de la APIA care i-a depus o reclamaţie pentru şantaj şi ameninţări la DNA şi sunt foarte mulţi oameni despre care am aflat că au fost şantajaţi şi ameninţaţi de Ghiţă. Dacă se confirmă, acest om este un mafiot şi un lacom care doreşte să câştige enorm din faptul că este deputat PSD şi prietenul lui Ponta. Spre exemplu, ştiu că sunt firme care atunci când câştigă licitaţii, se duce Ghiţă să le ceară 12,5 la sută, dacă nu, îi atacă la RTV. Sunt oameni ameninţaţi cu „te distrug, te omor, te fac”, chiar din partidul lui. Ăsta-i Ghiţă. Sunt şi ziarişti ameninţaţi şi fac foarte rău că tac şi înghit. Altfel spus, e un mafiot", a declarat şeful statului.

Primarul sectorului 3 Robert Negoiţă, care deţine totodată şi funcţia de vicepreşedinte al PSD a depus marţea trecută o plângere penală la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe numele colegului său, deputatul Sebastian Ghiţă (un apropiat al premierului Ponta), declarând că acesta l-a ameninţat cu moartea la telefon.

"Aici am o plângere penală împotriva numitului Sebastian Ghiţă, deputat, care acum o săptămână m-a sunat şi m-a ameninţat la telefon într-un mod josnic şi ruşinos. M-a ameninţat inclusiv cu moartea, adică o chestiune, în opinia mea, foarte gravă şi, din această perspectivă, cred că este de datoria mea să dăm un semnal în această ţară că cu astfel de securisme şi cu astfel de comportament mergem mai departe. Este mare păcat că un deputat în România, după 25 de ani de la Revoluţie, ameninţă cu moartea un primar de sector", a declarat revoltat Robert Negoiţă.

Întrebat de jurnalişti cum anume l-a ameninţat Sebastian Ghiţă cu moartea, edilul a replicat: "Mi-a spus: 'Te termin. Ai intrat pe mâna mea, o să te termin. Mori de mâna mea, nu o să te las'. Astea sunt cuvintele pe care mi le-a spus", a declarat primarul sectorului 3.

Celălalt caz la care făcea referire preşedintele Traian Băsescu este cel privind şantajarea fostul director general al Autorităţii de Management din cadrul POSDRU, care îl acuză pe Ghiţă că ar fi făcut presiuni pentru ca firmele pe care le-a deţinut să câştige contracte pe fonduri europene. Potrivit denunţului depus la DNA tot săptămâna trecut, Sebastian Ghiţă ar fi făcut şi trafic de influenţă astfel încât contractele să fie semnate, iar plăţile din cadrul acestora să fie făcute preferenţial.

Totodată, Ghiţă este acuzat că a exercitat presiuni concretizate în trafic de influenţă şi şantaj privind contractele firmelor XOR IT System, Teamnet şi Asesoft care derulau proiecte cu finanţare europeană. Fostul director a dezvăluit că Ghiţă se folosea de faptul că este prieten cu premierul Ponta pentru a o şantaja, ameninţând-o că nu va fi menţinută în funcţie dacă îi blochează afacerile.

După ce a fost mutat la o altă instituţie cu fonduri UE, denunţătorul a primit un telefon de la Sebastian Ghiţă pentru a solicita plata unor contracte pentru anumite spitale prin care s-au derulat contractele Teamnet. După verificările efectuate au rezultat atât suspiciuni de fraudă cât şi încălcarea legislaţiei în vigoare, verificările achiziţiilor respective fiind efectuate de experţi în achiziţii IT.

A doua zi denunţătorul a primit telefon de ameninţare din partea lui Sebastian Ghiţă care aflase de demersurile sale. Ca urmare în 2012 fostul director s-a confruntat cu faptul că nu i-a fost prelungită detaşarea chiar la solicitarea premierului Ponta. După ce a fost numită la Ministerul Fondurilor Europene pe o poziţie mai puţin vizibilă, în septembrie 2013 a fost din nou ameninţată şi şantajată de Sebastian Ghiţă că se va ocupa personal de aceasta, fapt pe care denunţătorul l-a adus la cunoştinţa secretarului de stat, Gabriel Onaca şi în prezenţa ministrului Teodorovici.

Pe 15.10.2013, după ICCJ nu s-a pronunţat în favoarea firmei Asesoft şi a fost emis procesul verbal de penalităţi, denunţătorul a fost chemat la ministru care i-a comunicat solicitarea premierului şi celor din PSD de a pleca din sistem. Totodată, i s-a sugerat să plece definitiv din sistem, pentru că altfel i s-ar cere să plece şi de la oricare altă instituţie.

Denunţătorul a menţionat că traficul de influenţă şi şantaj pe care-l practică deputatul PSD Sebastian Ghiţă a atins cote alarmante şi ca urmare solicită tragerea la răspundere penală a făptuitorului. Întrucât, în urma infracţiunii sesizate a suferit un prejudiciu moral şi material prin obligarea de a părăsi funcţia, se constituie parte civilă, urmând ca pe parcursul urmăririi penale să precizeze cuantumul despăgubirilor.