Astărăstoae: Campania împotriva medicilor s-a intensificat în ultimele luni
alte articole
Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), a afirmat, legat de descinderile de marţi la medicii şi farmaciştii suspectaţi că au emis reţete false, că de câţiva ani se desfăşoară o campanie împotriva medicilor, care s-a intensificat în ultimele luni.
"Regret că un eveniment care într-o ţară normală ar fi constituit cel mai important eveniment din acea zi pentru că este un eveniment legat de sănătate şi de medicul de familie, cred că astăzi va fi acoperit", a afirmat Astărăstoae, la conferinţa Mediafax Talks, cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului de Familie.
Acesta a precizat că evenimentul va fi acoperit de "circul" şi de "campania care a început de câţiva ani dar care s-a intensificat în ultimele luni împotriva medicilor, indiferent de specialitate, începând de la medici de familie până la unii care reprezintă repere în profesia medicală".
Vasile Astărăstoae l-a dat ca exemplu pe doctorul Şerban Brădişteanu căruia "i s-a deschis dosar penal numai fiindcă a vorbit cu familia unui pacient, indiferent cine era acel pacient", precum şi cazul directorului Institutului de Boli Cardiovasculare "George I.M. Georgescu" Iaşi, Grigore Tinică, care a fost luat de acasă la ora 6.00 de jandarmi şi procurori şi dus la spital să facă o operaţie pe cord cu autorităţile în sală.
"După operaţie, autorităţile au ridicat softul institutului, o perioadă pacienţii nu au mai putut să fie operaţi din această cauză, şi...aţi mai auzit ceva de asta? S-a mai întâmplat ceva de atunci?", a afirmat Astărăstoae.
În aprilie 2012, DNA a făcut cercetări la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi în legătură cu accesarea unor fonduri europene şi decontarea către casa de asigurări de sănătate a unor acte medicale care nu ar fi fost de fapt realizate.
Medicul Şerban Brădişteanu, şeful Secţiei de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Floreasca din Capitală, a fost achitat, în martie a.c., de instanţa supremă, în dosarul privind favorizarea lui Adrian Năstase, decizia nefiind însă definitivă.
Procurorii şi poliţiştii au făcut, marţi dimineaţă, 26 de percheziţii în Bucureşti, Sibiu, Dolj şi Ilfov, printre care şi la Spitalul Fundeni, fiind vizaţi 13 medici şi farmacişti suspectaţi că au emis reţete false pentru bolnavii de cancer, prejudiciul fiind de 3,5 milioane de euro.