Dosarul ICA al lui Dan Voiculescu, amânat din nou: Avocatul lui a cerut audierea lui Traian Băsescu

Pentru judecarea unui nou termen în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, în care este acuzat de spălare de bani, omul de afaceri Dan Voiculescu s-a prezentat marţi la Tribunalul Bucureşti, însă procesul a fost amânat, întrucât cazul a rămas fără magistrat în urma arestării judecătoarei care se ocupa de el, Viorica Dinu.
Liviu Şerbănescu
30.04.2013

alte articole

Dan Voiculescu (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
30.04.2013

UPDATE

Cererea avocaţilor lui Dan Voiculescu ca preşedintele Traian Băsescu, fostul ministru al Agriculturii Ilie Sârbu şi comisarul european pe Agricultură, Dacian Cioloş, să fie audiaţi în dosarul ICA a fost respinsă marţi de către magistraţii Tribunalului Bucureşti.

Acesta este cel de-al şaselea termen de la mutarea dosarului ICA la Tribunalul Bucureşti.

În decembrie 2008, Dan Voiculescu a fost trimis în judecată de procurori, deoarece s-a folosit de funcţia sa politică pentru a cumpăra pachetul majoritar de acţiuni al Institutului de Cercetări Alimentare la un preţ cu mult sub cel real.

***

Pentru judecarea unui nou termen în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, în care este acuzat de spălare de bani, omul de afaceri Dan Voiculescu s-a prezentat marţi la Tribunalul Bucureşti, însă procesul a fost amânat, întrucât cazul a rămas fără magistrat în urma arestării judecătoarei care se ocupa de el, Viorica Dinu.

În faţa judecătorilor Tribunalului Bucureşti, avocatul omului de afaceri, Gheorghe Mateuţ, a declarat marţi că solicită audierea lui Traian Băsescu, în calitatea sa de fost primar al Bucureştiului, dar şi a fostului ministrului al Agriculturii Ilie Sârbu şi a comisarului european pe Agricultură Dacian Cioloş.

Judecătorii vor discuta cererea abia în data de 28 mai.

„De acum încolo tot e e legat de proces vorbiţi cu domnul avocat. Să lăsăm judecătorii să-şi facă treaba”, a declarat Dan Voiculescu la ieşirea din sala de judecată.

Voiculescu se sustrage în mod constant justiţiei în dosarul ICA

După ce Dan Voiculescu şi-a dat demisia în Senat, invocând speculaţiile care au apărut în ultima vreme legate de folosirea imunităţii pentru a scăpa de problemele în justiţie, fondatorul Partidului Conservator (PC) nu s-a prezentat la finalul lunii ianuarie 2013 în faţa instanţei în procesul de privatizare frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), anunţa B1 TV.

Din moment ce dosarul a mai fost fost pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), instanţa consideră că nu ar mai fi trebuit să fie repartizată aleatoriu cauza, ci să se întoarcă la judecătorii care l-au avut în analiză în luna iunie 2012, adică la magistraţii Corina Jijie, Lavinia Lefterache şi Mariana Ghena.

Avocaţii patronului “Antenelor” au solicitat amânarea cauzei, un truc pe care aceştia l-au mai folosit pentru a tergiversa procesul în care s-ar judeca acest caz. Prin urmare, următorul termen a fost stabilit pentru data de 5 februarie.

Preşedintele PC a încercat din nou să evite un verdict rapid, care ar fi fost dat pe 31 ianuarie de către instanţa supremă, prin renunţarea la statutul de senator, la numai o săptămână după ce depusese jurământul în cadrul şedinţei de plen a Senatului. Astfel, în urma depunerii demisiei, Voiculescu urmează să scape de completul cel de temut, iar dosarul său să ajungă din nou la Tribunalul Bucureşti.

Voiculescu şi-a mai dat o dată demisia, în legislatura trecută, când dosarul său a fost transferat de la Înalta Curte la Tribunal. Numai că, în urma alegerilor parlamentare de pe 9 decembrie, el a fost reales senator în Colegiul 8 din circumscripţia 42 Bucureşti.

Dosarul lui Voiculescu a primit iniţial termen de judecată pe 25 aprilie 2013 şi a fost repartizat la completul de trei judecători format din Ioana Bogdan, Cristina Rotaru şi Ionuţ Matei, considerat foarte exigent la acordarea pedepselor. Chiar Voiculescu a declarat că se ridică anumite semne de întrebare legate de încredinţarea dosarului său către completul care l-a judecat şi condamnat şi pe fostul premier Adrian Năstase.

Pe 29 iunie 2012, instanţa supremă a trimis dosarul lui Dan Voiculescu la Tribunalul Bucureşti, după ce acesta a demisionat din funcţia de senator. La acel moment, se vorbea despre faptul că Voiculescu vrea să câştige timp pentru a i se prescrie faptele de care este acuzat.

Preşedintele fondator al Partidului Conservator a fost trimis în judecată în 2008, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. Voiculescu a fost acuzat că privatizarea instituţiei s-a făcut în folosul lui, prin subevaluarea bunurilor cu peste 7,7 milioane de euro.

Dan Voiculescu a fost acuzat de "folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată".

Prejudiciul în urma privatizării institutului s-a ridicat la peste 60 de milioane de euro. Alături de Voiculescu, au mai fost trimişi în judecată: Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnişoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vică Ene şi Flavius Adrian Pop. Acuzaţia adusă acestora a fost de complicitate la stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în acţiunea de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Cu o zi înainte de a-şi da demisia în Senat, Voiculescu a declarat, duminică, la Realitatea TV că "decizia mea nu e legată în niciun fel de Justiţie. Eu am spus că imunitatea parlamentară nu ar trebui să fie o piedică în folosirea şi funcţionarea corectă a Justiţiei. M-au chemat o singură dată la DNA şi am trimis avocatul, spunând că nu am încredere în DNA: E curaj, nu? Justiţie e şi la Tribunal şi la Curtea de Apel şi la Curtea de Apel. Judecătorii sunt egali: judecă şi decid".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor