Dan Voiculescu: Sunt dezamăgit că n-am reuşit suspendarea lui Băsescu
alte articole
Într-un interviu acordat marţi seară pentru TVR1, fondatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a declarat că se simte dezamăgit de eşecul procedurii de suspendare a lui Traian Băsescu, însă a precizat că nu a fost înfrânt şi că doar Dumnezeu îl poate învinge.
"Înfrânt, e greu de spus, eu voi fi foarte greu înfrânt, probabil că numai Dumnezeu va reuşi să mă înfrângă atunci când mă va lua la el. Mă simt dezamăgit pentru că prima suspendare, pentru că amândouă au fost realizate în Parlament, demiterea nu a fost realizată", a afirmat patronul "Antenelor".
Dan Voiculescu a mai declarat că este greu de spus în prezent dacă poate fi iniţiată o nouă procedură de suspendare a lui Traian Băsescu.
"Suspendarea preşedintelui în Parlament se face dacă preşedintele încalcă Constituţia. Mi-e greu să spun. Eu îmi doresc acum pentru România, calm, un calm real, nu făţarnic, care să ducă la construcţie", a mai precizat Voiculescu.
La un moment dat, fiind întrebat de ce a fost de acord să-l abandoneze pe Adrian Năstase pentru a se alia cu Traian Băsescu, proaspăt ales preşedinte în 2004, omul de afaceri a răspuns: “Riscam să nu intrăm în UE, şi atunci am hotărât să intrăm la guvernare alături de alianţa DA”
În momentul imediat următor, în mod surprinzător pentru o instituţie echidistantă ca TVR, moderatorul a exclamat, parcă plin de un amestec de servilism şi recunoştinţă faţă de decizia luată atunci de Dan Voiculescu: “Prin gestul dvs., aţi schimbat istoria!”, relevă reportervirtual.ro.
Presa germană despre Dan Voiculescu: "Zbirii lui sunt specialişti ai dezinformării, de care serviciul secret al lui Ceauşescu ar fi fost mândru"
Jurnaliştii de la Deutsche Welle l-au criticat recent pe patronul “Antenelor”, Dan Voiculescu, evidenţiind rolul pe care acesta l-a jucat mogulul în afacerile de comerţ exterior ale regimului comunist, afaceri controlate de securitate, relevă B1 TV.
Potrivit autorului german, "zbirii lui Voiculescu sunt specialişti ai dezinformării, de care serviciul secret al lui Ceauşescu ar fi fost mândru". "La spionarea vieţii particulare a magistraţilor, a şefilor ANI şi DNA acuzaţi de Antena 3 de alcoolism, de boli psihice şi dependenţă de droguri, se adaugă, printre metodele trustului Intact, proferarea altor acuze nedovedite, precum căpuşarea banilor statului în interesul propriu, al familiilor şi prietenilor".
Articolul din presa germană a adus în discuţie şi felul în care “fostul turnător al poliţiei politice comuniste devenit, după 1989, mare capitalist” a făcut uz de imperiul său mediatic, folosindu-l ca o armă împotriva Justiţiei şi a adversarilor de pe scena politică românească.
Fondatorul PC, Dan Voiculescu a fost criticat dur de jurnalistul german Karl-Peter Schwarz, un bun cunoscător al mediului politic şi economic românesc.
Schwartz aduce critici în special manierei în care preşedintele de onoare al conservatorilor îşi foloseşte angajaţii din trustul "Intact" pe care îl conduce, în lupta sa personală cu justiţia sau în afaceri.
"Exercită presiuni masive asupra victimelor postului, supunându-le unui permanent tir televizat de insinuări, calomnii şi injurii. Victimele nu ajung să fie ascultate şi să ia poziţie faţă de acuzele cu care se confruntă. Zbirii lui Voiculescu sunt specialişti ai dezinformării, de care serviciul secret al lui Ceauşescu ar fi fost mândru", a scris ziaristul german.
Articolul din Deutsche Welle relevă şi faptul că trustul "Intact" le cere despăgubiri de 100.000 de euro tuturor angajaţilor care divulgă informaţii confidenţiale despre modul în care operează grupul media fondat de Dan Voiculescu.
"Voiculescu n-are nevoie să se afle în prim-planul politic. Ex-informatorul securităţii e, oricum, omul care posedă cea mai mare putere în România. Utilizând asemenea metode a ajuns Voiculescu să fie nu doar unul dintre cei mai mari bogătaşi ai României, ci şi omul ei cel mai puternic. Ideea, numai bună de aplicat într-un regim de mână forte, într-o dictatură sau republică bananieră, pare nu tocmai la locul ei într-o democraţie. Dar mai este oare România o democraţie?", se mai arată în acelaşi articol.
Ziaristul german face o trecere în revistă şi a legăturilor pe care Voiculescu le-a avut cu securitatea, cât şi afacerile derulate de acesta cu statul în perioada în care era informator.
Karl-Peter Schwarz scrie şi despre includerea întreprinderii Crescent, o companie înfiinţată cu aprobarea generalului de securitate, Iulian Vlad, în Holdingul Grivco în anii ’90. Cu toate acestea jurnalistul german admite că patronul acestui conglomerat de firme nu e singurul oligarh care a făcut avere, la umbra preşedintelui de la acea vreme, Ion Iliescu.
Jurnalistul german menţionează legătura strânsă dintre Voiculescu şi "protejatul său, Crin Antonescu", împins în faţă de mogul, lăsat să ocupe prim-planul scenei politice, în timp ce preşedintele Senatului "îi îndeplineşte (lui Felix) cu sârg deosebit dorinţele".
În încheierea articolul din Deutsche Welle se aminteşte şi despre tertipurile folosite de Dan Voiculescu în încercarea de a se sustrage justiţiei.
"Cauza obstinaţiei luptei lui Voiculescu împotriva preşedintelui Băsescu şi a justiţiei rezidă probabil în teama oligarhului de a ajunge după gratii şi de a împărtăşi soarta ex-premierului Adrian Năstase şi a altor miniştri şi parlamentari", a mai precizat Karl-Peter Schwarz referitor la învinuirea de corupţie la adresa mogulului, în legătură cu privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).