Dan Voiculescu - lista încercărilor de a obţine puterea în stat şi de a controla justiţia

Dan Voiculescu, depunerea jurământului în Senatul României
Dan Voiculescu, depunerea jurământului în Senatul României (Epoch Times România)

Preşedintele fondator al Partidului Conservator Dan Voiculescu a declarat luni seară că a demisionat din Parlament şi a renunţat la imunitate având trei motive, primul dintre ele fiind că vrea să fie judecat ca un cetăţean obişnuit. Pornind de la aceasta a treia demisie din Parlament a omului de afaceri, jurnalista Sorina Matei trece în revistă pe blogul personal încercările acestuia de a obţine puterea în stat şi de a controla justiţia.

"Decizia am luat-o consultându-mi familia şi am luat-o din trei motive. Un prim motiv ar fi că mi-am dorit să fiu judecat de Justiţie aşa cum e judecat orice cetăţean al României. Practic am vrut să transmit un semnal, poate legiuitorul se gândeşte să judece pe toţi românii în acelaşi fel", a precizat Dan Voiculescu.

Al doilea motiv invocat de Dan Voiculescu pentru a-şi explica gestul demisiei din Senat este faptul că-şi doreşte să nu mai ocupe nicio funcţie publică până când Justiţia nu-şi va face datoria.

"Al doilea motiv ar fi legat de faptul că m-am hotărât să nu mai accept nici un fel de demnitate publică, până când Justiţia nu îşi face datoria. Au fost prea multe, din păcate multe prea multe presiuni din partea puterii politice şi a presei arondate lui Traian Băsescu, ca să pot să mă gândesc la o demnitate publică până când acest dosar nu e clarificat definitiv în justiţia din România", a adăugat patronul "Antenelor".

Drept al treilea motiv, Dan Voiculescu a declarat că renunţă la funcţia de senator din respect pentru judecătorii români, afirmând că demisionează pentru a nu împiedica justiţia să-şi facă datoria.

"Pentru cine-l cunoaşte suficient de bine pe Dan Voiculescu, ştie că nimic din ceea ce face nu e întâmplător. E tenace, negociază orice, are obsesii, e răzbunător şi mereu, dar mereu, îşi urmăreşte obiectivele. Financiare sau politice. Îşi fixează ţinte şi nu se lasă niciodată până nu şi le atinge", afirmă jurnalista Sorina Matei pe blog.

Jurnalista a enumerat apoi unele demersuri din ultimii ani ale lui Dan Voiculescu, prin care omul de afaceri a încercat să obţină puterea în stat sau să manipuleze justiţia.

"Ţinta lui Voiculescu este una singură - îndepărtarea lui Traian Băsescu. Ulterior, acapararea primei funcţii în stat prin "intermediari", mai scrie Sorina Matei.

În iunie 2006 - CNSAS confirmă în unanimitate colaborarea lui Dan Voiculescu, sub numele conspirativ "Felix", cu fosta Securitate, ca poliţie politică.

În aprilie 2007 - Dan Voiculescu se aşază la conducerea unei comisii care, pentru prima oară în istoria României, suspendă din funcţie un preşedinte al ţării.

În 2007 - Preşedintele Traian Băsescu revine la Cotroceni în urma referendumului pentru demiterea sa.

În toamna anului lui 2007Prima demisie - Dan Voiculescu renunţă la mandatul de senator, motivând că nu a fost votată legea propusă de el - care ar fi micşorat TVA la alimentele de bază.

În 2008 - În urma alegerilor parlamentare, Dan Voiculescu redevine senator, iar în cadrul Alianţei PSD-PC - sub mandatul lui Mircea Geoană - partidul său obţine din nou mai multe locuri în Parlament.

La 25 Iunie 2012A doua demisie - Dan Voiculescu continuă să ocolească legile şi Justiţia şi îşi dă din nou demisia din Senat, motivând prin faptul că nu a trecut de Parlament iniţiativa sa legislativă care propunea dublarea pedepselor în cazurile de evaziune fiscală.

Ca urmare, de la instanţa supremă, dosarul ICA este trimis spre judecată la Tribunalului Bucureşti. Prin această stratagemă, Dan Voiculescu mai câştigă o jumătate de an tărăgănând judecata.

La data de 6 Iulie 2012 - Preşedintele Traian Băsescu este suspendat a doua oară din funcţie, la propunerea şi la insistenţele lui Dan Voiculescu.

28 Ianuarie 2013A treia demisie - Dan Voiculescu îşi dă demisia din nou din Senat. Dosarul se mută din nou la Tribunalul Bucureşti. Anterior, de mai multe ori, Dan Voiculescu a declarat că-şi doreşte a treia suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

Ţinta lui Voiculescu este una singură - îndepărtarea lui Traian Băsescu. Ulterior, acapararea primei funcţii în stat prin "intermediari".

Ce se întâmplă cu dosarul său din justiţie

Principala lui problemă în justiţie este legată de dosarul referitor la privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), care avea termen de judecată pe 31 ianuarie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Numai că, după ce şi-a dat demisia din funcţia de senator, dosarul său ar trebui să se întoarcă la Tribunalul Bucureşti pentru a fi judecat.

Cum s-a "plimbat" dosarul lui Dan Voiculescu

Voiculescu şi-a mai dat o dată demisia, în legislatura trecută, când dosarul său a fost transferat de la Înalta Curte la Tribunal. Numai că, în urma alegerilor parlamentare de pe 9 decembrie, el a fost reales senator în Colegiul 8 din circumscripţia 42 Bucureşti.

Dosarul lui Voiculescu a primit iniţial termen de judecată pe 25 aprilie 2013 şi a fost repartizat la completul de trei judecători format din Ioana Bogdan, Cristina Rotaru şi Ionuţ Matei, considerat foarte exigent la acordarea pedepselor. Chiar Voiculescu a declarat că se ridică anumite semne de întrebare legate de încredinţarea dosarului său către completul care l-a judecat şi condamnat şi pe fostul premier Adrian Năstase.

Însă în urma depunerii demisiei, Voiculescu urmează să scape de completul cel de temut, iar dosarul său să ajungă din nou la Tribunalul Bucureşti.

La data de 29 iunie 2012, instanţa supremă a trimis dosarul lui Dan Voiculescu la Tribunalul Bucureşti, după ce acesta a demisionat din funcţia de senator. La acel moment, se vorbea despre faptul că Voiculescu vrea să câştige timp pentru a i se prescrie faptele de care este acuzat.

Preşedintele fondator al Partidului Conservator a fost trimis în judecată în 2008, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. Voiculescu a fost acuzat că privatizarea instituţiei s-a făcut în folosul lui, prin subevaluarea bunurilor cu peste 7,7 milioane de euro.

Dan Voiculescu a fost şi este acuzat de "folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată".

Prejudiciul în urma privatizării institutului s-a ridicat la peste 60 de milioane de euro. Alături de Voiculescu, au mai fost trimişi în judecată: Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnişoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vică Ene şi Flavius Adrian Pop.

Acuzaţia adusă acestora a fost de complicitate la stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în acţiunea de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Ce mai susţine Dan Voiculescu

Voiculescu a declarat, duminică, la Realitatea TV: "Decizia mea nu e legată în niciun fel de Justiţie. Eu am spus că imunitatea parlamentară nu ar trebui să fie o piedică în folosirea şi funcţionarea corectă a Justiţiei. M-au chemat o singură dată la DNA şi am trimis avocatul, spunând că nu am încredere în DNA: E curaj, nu? Justiţie e şi la Tribunal şi la Curtea de Apel şi la Curtea de Apel. Judecătorii sunt egali: judecă şi decid".

Preşedintele fondator la Partidului Conservator a mai afirmat că nu se teme un anumit complet de judecată şi că nu doreşte să se ascundă în spatele funcţiei.

”Justiţia trebuie să-şi facă datoria, aşa cum consideră fiecare judecător, aşa cum scrie la Lege, propriei conştiinţei, să aplice legea. Eu nu am nimic de comentat asupra modului în care judecătorii îşi fac datoria, dar nu pot să nu constat că un complet de judecată, în cazul unui proces public, de notorietate maximă - Adrian Năstase - a scris şi a semnat că porneşte de la premiza că nu sunt probe. Aşa ceva nu e posibil într-o democraţie în întreaga lumea”, a precizat Voiculescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne