Dosarul Electronic de Sănătate obligatoriu începând de azi
alte articole
Prima zi de vară aduce schimbări în sistemul medical. Începând de astăzi, medicii de familie şi unităţile sanitare vor avea obligaţia de a deschide un dosar electronic pentru fiecare pacient.
Conform noului contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale, medicii de familie şi toate unităţile din sistemul sanitar vor fi obligaţi să deschidă dosare electronice pentru toţi pacienţii, fie ei asiguraţi sau nu. Cei care refuză să folosească dosarul sunt pasibili de sancţiuni, de la avertismente până la amenzi.
Dosarul Electronic de Sănătate va integra datele medicale relevante despre fiecare pacient. Programul trebuia să fie operaţional începând cu luna ianuarie a acestui an, după cum anunţase Casa Naţională de Sănătate în aprilie 2013. Având în vedere complexitatea proiectului, implementarea a fost amânată. Dosarul Electronic a început să fie folosit din aprilie 2014, în perioada de verificare a sistemului, de către unii medici de familie şi de către spitale. Într-o lună de utilizare au fost iniţiate 300.000 de dosare.
Începând de astăzi însă, toţi românii, asiguraţi sau nu, vor avea un astfel de dosar ce trebuie să includă pe lângă informaţii vitale precum alergii, grupa de sânge, boli cronice, proteze, dispozitive, etc, toate informaţiile medicale din fişele şi foile de observaţie precum şi din registrele de consultaţii ale pacienţilor.
La dosarul electronic vor avea acces proprietarii datelor, respectiv pacienţii şi medicii curanţi. Din punct de vedere medical, dosarul poate fi accesat de toţi medicii ce deţin un cod de parafă, sunt specialişti şi au semnătură electronică. În sistemul medical românesc sunt înregistraţi 5.000 de medici cu cod de parafă. Cu excepţia situaţiilor de urgenţă medicală, accesul la dosarul electronic de sănătate se va face doar cu acceptul pacientului.
Informaţiile din dosarul electronic de securitate vor putea fi accesate pe baza a două chei: cardul de asigurări de sănătate, introdus în cititor sau matricea de securitate, şi semnătura electronică. Matricea de securitate este elementul alternativ la card, care reprezintă combinaţii de cifre de pe orizontală şi diagonală şi este proprietatea pacientului. Ea va fi dată pacientului de către orice medic, inclusiv de spital, ambulator sau de familie. Pacientul va putea vedea cine i-a accesat dosarul, ora, ziua şi IP-ul calculatorului de pe care s-a făcut acest lucru.
Proiectul va fi implementat prin UTI România, care a semnat cu CNAS, în 28 martie 2013, contractul cadrul privind implementarea sistemului informatic integrat pentru Dosarul Electronic de Sănătate.
Reamintim că, pe 13 mai, Guvernul a aprobat pachetele de servicii medicale, de bază şi minimal precum şi Contractul cadru ce reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2014-2015, care vor intra în vigoare la 1 iunie.