Noul pachet de bază în sănătate: consultaţii gratuite limitate

Operatie
Operatie (Epoch Times România)

După o perioadă de şase ani în care autorităţile române au încercat să delimiteze serviciile medicale la care au dreptul plătitorii români de contribuţii de sănătate, Ministerul Sănătăţii publică patru documente care detaliază pachetul de bază . “Este o prima formă, perfectibilă, pe care o supunem astăzi dezbaterii publice”, a precizat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, care doreşte ca proiectul să funcţioneze până la 1 februarie 2014, informează hotnews.

Această măsura de sănătate publică este cea mai importantă măsură în domeniul sanitar din ultimul deceniu. Pachetul de bază va fi gratuit pentru fiecare român, adică pentru cei care-şi plătesc contribuţia la stat, dar şi pentru cei care nu o plătesc.

Ministerul Sănătăţii a publicat patru documente care detaliază teoretic în ce va consta pachetul de servicii medicale de bază oferit în spital, în policlinici, la medicul de familie şi în cadrul asistenţei medicale primare. Toate cazurile de medicină de urgenţă vor intra în acest pachet de bază.

Pentru cele mai multe afecţiuni sunt 4 consultaţii gratuite pe an în policlinici; pentru pneumonie, ulcer, diabet tip 2 sau hepatite necomplicate nu vor mai fi acceptate internări în spital; se vor putea efectua gratuit în policlinici endoscopii şi cele mai multe analize de sânge uzuale. Medicul de familie va fi obligat să consulte anual copilul până la vârsta de 18 ani.

Din anul 2014, asistenţa medicală se va acorda în România prin pachetul de bază, pachetul programelor naţionale şi pachetul de asigurări suplimentare private. Primele două pachete sunt gratuite pentru toată lumea. Pachetul de asigurări suplimentare private va fi finalizat până la sfârşitul anului.

Parcursul unui pacient începe la nivelul medicinei primare, acolo unde i se poate identifica boala. Apoi, pacientul ajunge la medicul de familie care, dacă nu-l poate vindeca îl trimite la un medic specialist care lucrează în ambulatoriu (o policlinică de obicei) sau în spital. La spital pacientul rămâne sau nu peste noapte, conform gravităţii bolii.

Parcursul unui pacient în cadrul pachetului de bază:

LA MEDICINA PRIMARĂ

Femeile gravide: Statul se angajează să ia în evidenţă toate femeile gravide încă din primul trimestru de sarcină şi să le supravegheze lunar până la naştere şi până la o lună după naştere. Pachetul de bază va garanta 8 consultaţii realizate de către medicul de familie, pe perioada întregii sarcini, pentru fiecare gravidă. Toate investigaţiile şi tratamentele vor fi asigurate gratuit de la luarea în evidenţă până la o lună după naştere.

Statul se angajează să mobilizeze şi să monitorizeze persoanele vulnerabile în programe de screening oncologic precum cel pentru cancer de col uterin (testare o dată la 5 ani) sau cancer colorectal (testare la 2-3 ani).

Tuberculoza: Statul se angajează să prevină, combată şi monitorizeze tuberculoza (prin consult de specialitate de 3 ori pe an) şi alte boli epidemice.

Sănătate mintală: Statul se angajează să asigure pacienţilor cu probleme de sănătate mintală vizite la domiciliu, monitorizarea evoluţiei bolii, terapie comportamentală, etc.

Statul se angajează să asigure servicii de îngrijire paliativă pentru pacienţii aflaţi în stadiu terminal al unei boli.

LA MEDICUL DE FAMILIE

În cazul medicinei de familie pachetul de bază va avea ca obiectiv „asigurarea serviciilor esenţiale (minime)”. Servicii esenţiale/minime sunt: două consultaţii succesive pentru persoanele sănătoase între 18-39 de ani o dată la 3 ani trei consultaţii succesive pe an pentru toate persoanele peste 40 de ani;

Pacienţii cu risc înalt de boală cardio-vasculară, cu diabet tip 2, BPOC (boală pulmonară obstructivă cronică), depresie şi sindrom anxios vor avea asigurate la început 3-4 consultaţii pe an şi apoi 1-2 consultaţii anuale în perioada monitorizării bolii;

Pacienţii cu boli nou apărute, în episod acut, vor avea dreptul la 1-2 consultaţii la medicul de familie/episod şi 1-4 analize;

Eliberarea tuturor actelor privind starea de sănătate (concediu medical, reţete, scutiri pentru copii, etc.) sunt incluse în acest pachet dacă pacientul se află pe lista respectivului medic de familie.


LA SPITAL

“În patologia internată în spitalele din România sunt în continuare o serie de afecţiuni a căror rezolvare poate fi realizată prin alte tipuri de servicii decât internări în secţii de acuţi”, menţionază Ministerul Sănătăţii în “Pachet Spital”. Multe cazuri internate în spitale, în special în secţiile non-chirurgicale, ar putea fi tratate la medicul de familie sau în ambulator, rezultând o economie semnificativă.

Pachetul de bază va cuprinde la nivelul spitalului următoarele faze :

Spitalizarea de zi, care nu durează mai mult de 12 ore şi se realizează de obicei pentru investigaţii/tratamente invazive, cu potenţial de risc sau care nu pot fi realizate în ambulatoriu din cauza lipsei medicilor sau a aparaturii. Printre acestea sunt enumerate radioterapia, chimioterapia (dar nu pe o durată mai mare de 6 ore), dializă, terapia complexă pentru pacienţii cu afecţiuni psihiatrice, intervenţii chirurgicale care nu necesită o internare mai mare de 12/24 ore;

În ce priveşte spitalizarea continuă, în pachetul de bază vor fi incluse bolile “pentru care prin serviciile prespitalicesti existente nu se poate realiza rezolvarea cazurilor”.

LA POLICLINICA/AMBULATORIU

Creşterea numărului consultaţiilor acordate în policlinici, adică în ambulatoriu, este un obiectiv asumat de actuala conducere a Ministerului Sănătăţii. Ca urmare, numeroase servicii medicale oferite în cadrul pachetului de bază vor fi în ambulator.

Pachetul de bază va garanta un număr de 4 consultaţii/an pentru faza cronică a bolii şi 2 consultaţii (iniţială şi de control) pentru faza acută.

În cazul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer, pachetul de bază va asigură o consultaţie la fiecare două luni într-o policlinică (în ambulatoriu), efectuarea tratamentelor şi investigaţiilor necesare în cadrul spitalizării de zi şi toate tratamentele şi intervenţiile chirurgicale necesare şi oferite în cadrul Programului Naţional de Oncologie.

În cadrul pachetului de bază va fi asigurat un număr de 82 de analize şi un număr de proceduri (în special ortopedice) dacă acestea sunt efectuate în policlinică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură