Macovei despre anchetarea şefei DIICOT: Ponta avea informaţii despre Bica

Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

Europarlamentarul Monica Macovei a afirmat, vineri seară la Digi 24, că premierul Victor Ponta a propus-o pe Alina Bica la conducerea DIICOT în ciuda faptului că dispunea de informaţii despre activitatea şi performanţele acesteia.

Potrivit informaţiilor publicate de procurorii anticorupţie, procurorul şef al DIICOT, Alina Bica, este anchetată de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru că ar fi intervenit în 2011 pe lângă o comisie a ANRP, sprijinind în acest fel o evaluare falsă a unui teren cu o suprafaţă de 13 hectare.

În acest context, Monica Macovei consideră că numirea în 2013 a Alinei Bica în funcţia de procuror şef al DIICOT este cu atât mai gravă cu cât Ponta, ministru interimar la Ministerul Justiţiei la aceea vreme, trebuia să analizeze trecutul acesteia înainte de a o propune.

”Vă aduc aminte că a fost numită în 2013, atunci când s-au făcut acele negocieri între preşedinte şi Ponta, care era şi interimar la Justiţie, când am tot dat comunicate publice şi am tot spus că nu e OK această procedură şi chiar că sunt trei persoane care nu au ce căuta acolo şi una dintre ele este dna Bica”, a declarat fostul Ministru al Justiţiei.

De asemenea, Macovei a subliniat că Alina Bica n-a obţinut un răspuns pozitiv la procedura de selecţie pentru funcţia de procuror-şef la DIICOT nici în acest an.

„Pot să vă spun că în 2006, când eu eram ministru de Justiţie şi am organizat procedura de selecţie pentru a face propuneri către CSM şi apoi către preşedinte, doamna Bica a fost una din persoanele care au venit la acea procedură de selecţie, adică a dorit să fie procuror-şef la DIICOT, unde este astăzi. Şi n-a trecut. Au fost alţi candidaţi mai buni”, a relatat Macovei.

Europarlamentarul a adăugat că toată lumea din comisia de evaluare, inclusiv un psiholog, a considerat că Bica nu este potrivită pentru funcţia din cadrul DIICOT.

„Am avut motive să consider că nu este cea mai bună nu numai eu, ci şi toată lumea din acea comisie de intervievare, unde am avut şi un psiholog, care citeşte şi integritate, şi rezistenţă, şi răspunsuri directe sau nu”, a adăugat acesta.

Întrebată dacă Victor Ponta, ca premier şi ministru interimar al Justiţiei, avea acces la aceste informaţii în momentul când a propus-o pe Bica preşedintelui Traian Băsescu, Macovei a precizat că prim ministrul dispunea de multe informaţii despre aceasta din partea serviciilor.

„Avea acces la mult mai multe informaţii decât am avut eu. La mine a fost o chestiune fără informaţii de la servicii, a fost o chestiune bazată pe evaluare, pe competenţă, pe atitudine. Dar el, ca prim-ministru, avea informaţii de la servicii”, a completat Monica Macovei.

Macovei a mai susţinut că n-ar propune niciodată pentru aceste funcţii un om care este prieten cu politicienii, adăugând că Alina Bica este prietenă cu Elena Udrea, preşedintele PMP, de cinci ani de zile.

Reamintim că, la sfârşitul lunii octombrie, au fost publicate o serie de fotografii care arătau că Elena Udrea şi Alina Bica au mers împreună la Paris.

Întrebată dacă numirea Alinei Bica n-a reprezentat un gest de echilibrare a funcţiilor din partea lui Victor Ponta, după modelul lui Traian Băsescu, care a numit oameni din opoziţie în fruntea serviciilor, Monica Macovei, a apreciat că în funcţiile din Justiţie procurorii trebuie să fie

„Este exclus.Aici nu numeşti oameni din tabăra cealaltă. Procurorul nu trebuie să fie dintr-o tabără sau alta. Procurorii nu sunt cu Băsescu, cu Macovei, cu Ponta”, a declarat aceasta.

Dacă premierul Victor Ponta ”avea informaţii că e prietenă cu un politician sau alte informaţii despre circumstanţele Alinei Bica, atunci aceasta ”nu trebuia numită” în funcţie, a adăugat fostul ministru al Justiţiei.

În final, Monica Macovei a mai subliniat că ”magistraţii nu sunt dintr-o echipă sau alta politică”, ci trebuie să aibă o serie de calităţi precum independenţa de politic, putere, rezistenţă, şi putere de acţiune sub stres, pentru a fi numiţi în funcţii.

La solicitarea procurorilor anticorupţie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, sâmbătă dimineaţă, arestarea preventivă a şefei DIICOT, în dosarul pentru care este cauzată de abuz în serviciu, după aprobarea unei despăgubiri ilegale de zeci de milioane de euro pentru un teren supraevaluat din Bucureşti.