Dosarul votului din Diaspora: Raeţchi - Justiţia să stabilească responsabilii, cu nume şi prenume

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi.
Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi. (Epoch Times)

Deputatul PNL de Diaspora, Ovidiu Raeţchi, a salutat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, decizia Parchetului General de începere a urmăririi penale "in rem" în cazul blocării votului din Diaspora la alegerile prezidenţiale şi a cerut din nou demisia lui Bogdan Stanoevici din funcţia de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, dar şi a premierului Victor Ponta.

"Aşa cum societatea civilă şi media au demonstrat, votul din Diaspora a fost viciat, românii din Diaspora fiind împiedicaţi să-şi exercite drepturile electorale. Sigur, Justiţia trebuie lăsată să îşi facă treaba şi politicul nu trebuie să intervină în acest proces: responsabilii politici au început deja să plătească pentru dispreţuirea dreptului de vot", a precizat Raeţchi.

Atrăgând atenţia asupra faptului că demisia din funcţie a lui Teodor Meleşcanu nu este nici pe departe suficientă, deputatul de Diaspora a subliniat că demisia acestuia trebuie însoţită de demisia ministrului delegat pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, dar şi de demisia premierului Victor Ponta, în calitate de şef al Executivului care a organizat procesul electoral.

"Deşi relevantă, sancţionarea la vot a premierului Ponta nu este suficientă. Atrag atenţia că la nivelul Comisiei pentru Românii de Pretutindeni s-a discutat deja oportunitatea unui control serios al modului în care au fost cheltuiţi banii Ministerului Românilor de Pretutindeni, pentru ca aceştia nu se regăsesc în programe reale pentru cei din Diasporă. E mai bine ca Stanoevici să plece acum", a mai afirmat Ovidiu Raeţchi.

Deputatul PNL a adăugat că este esenţial pentru viitor ca Justiţia să stabilească şi cine sunt cei responsabili, cu nume şi prenume, pentru faptul că românilor din Diaspora li s-a împiedicat dreptul de vot.

"Nu cred că trebuie să uităm cozile la vot de pe 2 şi 16 noiembrie, chiar dacă clasa politică are tendinţa de a face acest lucru. Este clar că neregulile din organizarea procesului de vot din Diaspora reprezintă o dovadă de rea-voinţă a autorităţilor de la Bucureşti şi sper ca Justiţia să stabilească, cu nume şi prenume, suspecţii consideraţi vinovaţi pentru umilinţa la care au fost supuşi românii din Diaspora", a subliniat Ovidiu Raeţchi.