Doi tineri pasionaţi de comori descoperă un tezaur într-o pădure din Dâmboviţa

Ana Ion
20.02.2016

alte articole

Muzeul Naţional de Istorie al României, conferinţă de presă cu tema ” Noi piese adăugate tezaurului istoric al României” (Epoch Times România)
Ana Ion
20.02.2016

Doi tineri pasionaţi de comori au descoperit, pe 16 februarie, un tezaur îngropat într-o pădure din comuna Măneşti, judeţul Dâmboviţa, scrie descoperă.ro.

Florin Kiriţescu şi Daniel Matei au descoperit un tezaur format din 3 ulcele îngropate împreună. Tezaurul, alcătuit din peste 6000 de monede de argint, a fost predat Muzeului de Istorie din Târgovişte, care a şi început restaurarea lui.

''Piesa cea mai frumoasă din tezaur este o monedă otomană de 40 de parale, care cântăreşte 18 grame şi are o dimensiune de 40 mm. A fost emisă de sultanul Selim al III-lea în 1792. S-a păstrat foarte bine şi este foarte frumoasă. Tezaurul nu este valoros financiar, ci istoric, pentru că monedele sunt din perioada războaielor ruso-turce, când au avut loc puternice frământări sociale'', a declarat pentru descoperă.ro, Irina Cârstina, doctor în istorie şi muzeograf la Muzeului de Istorie din Târgovişte.

Din miile de monede de argint, doar două monede nu sunt otomane - una de trei creiţari, emisă de împăratul Francisc I al Austriei în 1815, şi alta de 20 de creiţari, emisă de împărăteasa Maria Tereza, în 1764.

''Când a ajuns şi a văzut ce era în groapă, nu-şi mai găsea cuvintele. Nici eu nu mai eram stăpân pe ale mele. Începem să recuperăm tezaurul, băgam metodic în rucsac bucăţică cu bucăţică, cu tot cu fragmentele de ceramică şi ceva pământ în care erau concentrate multe monede, ne şi gândeam ce frumos vor arăta într-o vitrină de muzeu. Când am zis noi că suntem gata, am mai verificat o dată pământul de lângă groapă cu detectorul, să nu fi rămas vreo monedă. Din nou semnal clar de lucruri faine! Lărgim un pic groapa şi, hop, încă o ulcică, tot fragmentată. Aceeaşi puzderie de monede. Începem să punem, cu tot cu pământ şi ceramică, şi în al doilea rucsac (cred că am cărat acasă câteva kg bune de pământ). Gată, să mergem! Ultima verificare şi biiiip, acelaşi semnal. Râcâi cu mâna pereţii din fundul gropii şi simt ceva tăios în degete. Fragment de ceramică. Şiii… a treia ulcicăăă!!! Şi vreo 2-3 pietre plate care, cert, avuseseră rol de capac. Am început cu un pic înainte de apus şi am terminat aproape pe întuneric. Deci 3 ulcele în aceeaşi groapă!'', a povestit, pe Facebook, Daniel Matei, unul dintre tinerii care au găsit tezaurul.

Articolul orginal poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor