Comori descoperite cu detectorul de metale

Câţi dintre noi n-au visat în copilărie, impresionaţi de fascinantele poveşti cu aventurieri şi piraţi, să pornească într-o aventură epică pe mare, prin munţi, jungle şi păduri, în căutarea unei comori ascunse? Ei bine, nu trebuie să ne îmbarcăm pe vapoare, ci doar să achiziţionăm un detector de metale.
Comori descoperite cu detectorul de metale (Facebook)
A. D.
21.08.2015

Câţi dintre noi n-au visat în copilărie, impresionaţi de fascinantele poveşti cu aventurieri şi piraţi, să pornească într-o aventură epică pe mare, prin munţi, jungle şi păduri, în căutarea unei comori ascunse? Ei bine, nu trebuie să ne îmbarcăm pe vapoare, ci doar să achiziţionăm un detector de metale.

Anul trecut, Derek McLennan, un om de afaceri retras din activitate, a descoperit în Scotia, cu ajutorul unui detector de metale, artefacte de aur şi argint ale vikingilor vechi de peste 1.000 de ani. Acesta nu este primul caz în care obiecte foarte valoroase şi cu puternică încărcătură istorică sunt descoperite în acest fel.

Comori descoperite cu detectorul de metale. În România

Astfel de descoperiri arheologice valoroase au fost făcute de curând şi în România. În judeţul Vâlcea, un bărbat care se plimba cu soţia sa prin pădurea din localitatea Bujoreni a descoperit, tot cu ajutorul unui detector de metale, peste 2 kilograme de monede de argint, vechi de aproape 2300 de ani. Comoara, cuprinzând 179 de monede de argint, a fost găsită într-un vas de lut şi predată Muzeului de Istorie din oraş. Valoarea tezaurului va fi stabilită de către experţi, iar cei care l-au descoperit vor primi ca răsplată 30 % din sumă.

Un alt caz este cel al unui medic din Iaşi, Armand Enache, care, înarmat cu un detector de metale, a descoperit un vas de ceramică plin cu monede de aur şi argint, în zona comunei ieşene Breazu. La prima vedere, specialiştii, care urmează să le analizeze în detaliu, declară că cele 600 de monede ar fi din secolele XVII sau XVIII.

La începutul lunii august 2014, un alt posesor de detector de metale şi mare pasionat de vânătoarea de comori, suceveanul Paul Croitoru, a descoperit în comuna Cacica 309 monede geto-dacice, vechi de peste 2.300 de ani. Tezaurul de argint, ce cântăreşte aproximativ 1,5 kilograme, este cel mai mare de acest fel descoperit vreodată pe teritoriul României.

Dan Cioclea, din comuna doljeană Desa, a fost mereu pasionat de istorie. Şi-a cumpărat un detector de metale şi, la mai bine de un an, norocul a dat peste el. A găsit mormintele unor războinici celţi, în care se aflau o sabie şi mai multe vârfuri de lance. Mândru de realizarea lui, bărbatul a sunat la Muzeul Olteniei şi a predat armele vechi de 2.200 de ani. Acum zona este declarată sit arheologic şi doar angajaţii muzeului pot efectua săpături. În cazul în care se dovedeşte că obiectele au aparţinut într-adevăr celţilor, Cioclea ar putea să primească între 30 şi 45 la sută din valoarea lor de piaţă.

În 2013, o altă persoană a descoperit în Munţii Orăştiei, cu un detector, o sabie şi o spadă din perioada Regatului Dac, precum şi alte patru artefacte (două sape, un vârf de lance şi un obiect greu de individualizat), pe care le-a predat la Direcţia pentru Cultură Hunedoara. În final, acestea au ajuns la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Marius Ioan Irimia, un inginer silvic pasionat de cercetări arheologice, a descoperit anul acesta în luna mai o adevărată comoară ascunsă în pământ, nu departe de Piatra Neamţ. Pe un deal aflat între comunele Dragomireşti şi Ştefan cel Mare, în punctul denumit Chiciura, bărbatul a găsit la o adâncime de 70 de cm o ulcică plină cu 92 de monede din argint, cele mai multe inscripţionate cu numele împăratului roman Domiţian (81-96 d.Hr.). Şi vânătorul de comori nu era la prima sa descoperire de acest gen, în urmă cu doi ani el găsind, tot cu ajutorul unui detector de metale, 279 de dinari din argint. Monedele găsite într-o pădure din comuna Tazlău, la circa 40 de kilometri de Piatra Neamţ, erau datate din vremea împăraţilor Hadrian, Domiţian şi Marcus Aurelius.

Şi Muzeul Olteniei a intrat în posesia unui tezaur de monede de argint de 1806,74 grame, din perioada lui Mihai Viteazul. Asta după ce un craiovean a găsit 1471 de monede în localitatea doljeană Bulzeşti, folosindu-se tot de un detector de metale.

Comori descoperite cu detectorul de metale. Comori “detectate” în alte ţări

În 1982, un prospector din Mexic a descoperit în deşert, cu ajutorul unui detector de metale ieftin, o pepită de aur, botezată ulterior „Cizma lui Cortez”, cu o greutate de 12 kg. Valoarea acesteia a fost estimată la peste 1,5 milioane de dolari.

În 2008, Mike DeMar a descoperit pe coasta Key West, SUA, o comoară. Este vorba de obiecte de aur în valoare de peste 1 milion de dolari, dispărute odată cu scufundarea navei Santa Margarita în 1622.

În iulie 2009, Terry Herbert, pasionat de detectoarele de metale, şi-a încercat norocul într-o fermă din Staffordshire, Anglia. A găsit obiecte de aur cu care a umplut 244 de plase. Valoarea totală a acestora a fost de 5,3 milioane de dolari.

În 2011, Cliff Bradshaw, un fost electrician, a descoperit Cupa de Aur Ringlemere, în Marea Britanie. Vasul, care datează din perioada 1.700 - 1.500 î.e.n., a fost cumpărat de British Museum cu suma de 520.000 de dolari. Banii au fost împărţiţi între Bradshaw şi proprietarii fermei pe care a făcută descoperirea.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor