"Presarăţi pe-a lor morminte, ale laurilor foi" - Comemorare a eroilor, la Mărăşti

Consiliul Judeţean Vrancea organizează luni, 20 iulie 2015, un eveniment dedicat omagierii eroilor care au căzut pe Câmpul de Luptă Mărăşti.
Mausoleul de la Mărăşti (Facebook)
Loredana Diacu
19.07.2015

Consiliul Judeţean Vrancea organizează luni, 20 iulie 2015, un eveniment dedicat omagierii eroilor care au căzut pe Câmpul de Luptă Mărăşti.

În urmă cu 98 ani, pe data de 22 iulie 1917 (9 iulie pe calendarul de stil vechi) la Mărăşti a început ofensiva Armatei Române. Victoria repurtată de Armata a II-a, condusă de Mareşalul Averescu a fost cea care a determinat succesul operaţiunilor militare ulterioare de la 6 august 1917 – Mărăşeşti. După terminarea Primului Război Mondial, Societatea ”Mărăşti” a construit, în cinstea eroilor căzuţi pe Câmpul de Luptă, un mausoleu, unde au fost îngropaţi 5.342 eroi români, germani şi ruşi, informează vranceamedia.ro.

Pentru comemorarea acestora, între orele 09:00-21:00, Garnizoana Focşani va asigura la Mausoleul Mărăşti Gardă de Onoare. La ora 16:30 va avea loc inaugurarea expoziţiei foto ”În memoriam…Mărăşti-Mărăşeşti-Focşani-Soveja”, iar între orele 16:45-17:00 va avea loc un microrecital susţinut de ”Corul Pastorala".

La ora 17:00, Garda de Onoare a Garnizoanei Focşani va da onorul militar demnitarilor care vor participa la eveniment, după care va fi ţinută o slujba religioasă de pomenire a eroilor. La ora 18:30 va avea loc o paradă militară, iar după finalizarea acesteia, invitaţii vor putea vizita mausoleul.

În jurul orei 19:10 cvartetul ”Consonante” va susţine un microrecital cu următorul program: Giuseppe Verdi, Cvartet în mi minor, Wolfgang Amadeus Mozart, Divertimento în Re major, Carlos Gardel, Por una Cabeza.

Evenimentul ”In memoriam… eroilor de la Mărăşti” este organizat de Consiliul Judeţean Vrancea în parteneriat cu Instituţia Prefectului, Garnizoana Focşani, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea şi Ateneul Popular.

Bătălia de la Mărăşti

În 22 iulie 1917, de pe înălţimile ce dominau Mărăştiul, a început atacul armatei române asupra trupelor germane, scopul bătăliei fiind încercuirea şi distrugerea Armatei a 9-a Germană printr-o ofensivă în zona bazinului Soveja şi încă un atac în direcţia Siretului inferior la Nămoloasă.

Luptele au început în jurul orei 12:00, cu un puternic atac de artilerie, care a continuat timp de opt ore şi a creat 12 breşe în rândurile de sârmă ghimpată.

A urmat atacul trupelor de infanterie. În dimineaţa zile de 24 iulie, la adăpostul întunericului şi mascaţi de relief, infanteriştii români au început asaltul cu lupte la baionetă respingând forţele germane, scrie stritvr.ro

Până la 1 august frontul a fost spart pe o lungime de 35 de kilometri. Armata romană a avansat 28 de kilometri şi a eliberat 30 de localităţi şi un teritoriu de aproximativ 500 de km pătraţi. A fost cea mai de succes operaţiune militară din 1917, însă victoria a fost plătită scump, în cele 10 zile de lupte fiind ucişi 1469 de soldaţi, iar 3052 de ostaşi ai Armatei a II-a Române, au fost răniţi.

În urma înfrângerii suferite la Mărăşti, generalul german Mackensen a decis un atac pe direcţia Mărăşeşti-Adjud, dat de Armata a 9-a Germană, în timp ce Armata 1 Austro-Ungară urma sa atace înspre Oituz.

Ce a urmat, a devenit istorie: la Mărăşeşti şi Oituz, soldaţii români au lupta până la ultima picătură de sânge, pentru a arăta că de ei nu se trece. În bătălia de la Mărăşeşti, Armata I română a pierdut 27 410 de eroi.

Mausoleul de la Mărăşti

Înscris în Lista Monumentelor istorice, mausoleul din satul Mărăşti, comuna Răcoasa, a fost ridicat pe locul unde s-a dat bătălia din 9-17 iulie 1917 şi face parte, alături de alte obiective istorice, din Câmpul istoric de la Mărăşti (satul Mărăşti a fost distrus în întregime în timpul luptelor şi refăcut după război).

Potrivit Oficiului naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE), monumentul a fost construit din iniţiativa Societăţii „Mărăşti“, după proiectul arhitectului Pandele Şerbănescu, iar sculptura care îl străjuie a fost realizată de către sculptorul Aurel Bordenache.

Piatra de temelie a fost pusă la 10 iunie 1928 în prezenţa Reginei Maria şi a unei impresionante asistenţe iar lucrările au fost finalizate zece ani mai târziu, în 1938.

La subsolul mausoleului se află criptele în care sunt depuse osemintele militarilor români, ruşi şi germani, participanţi la Primul Război Mondial, în total 5.342 de eroi, în marea lor majoritate, necunoscuţi.

Alături de aceştia, subsolul mai adăposteşte şi criptele în care sunt înhumaţi ofiţerii români căzuţi în bătălia de la Mărăşti. Ulterior, aici au fost depuse sarcofagul mareşalului Alexandru Averescu şi criptele generalilor Arthur Văitoianu, Alexandru Mărgineanu şi Nicolae Arghirescu.

În incinta mausoleului există şi un muzeu în care se păstrează trofee militare, hărţi, documente, fotografii, arată ONCE.

Pentru cei care îşi doresc să ajungă la Mărăşti, pentru a aduce un omagiu eroilor, merită menţionat că mausoleul are coordonatele GPS: N 46 o35 ’0 ’’ E 27 o10 ’ 0 ’’ ia accesul auto se face dinspre drumul judeţean Panciu-Soveja-Răcoasa.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor