Doi ofiţeri de poliţie care au ţinut piept asaltului asupra Capitoliului se sinucid
alte articole
Al doilea ofiţer de poliţie implicat în stăvilirea protestatarilor în incidentele de pe 6 ianuarie de la Capitoliul SUA şi-a pierdut viaţa sinucigându-se, a declarat şeful interimar al poliţiei din DC, Robert J. Contee, membrilor Congresului.
În timpul audierii de marţi din faţa unei comisii congresionale, Contee a dezvăluit în mărturia sa (pdf) că Jeffrey Smith, care a servit în Departamentul de Poliţie Metropolitană din DC timp de aproximativ 12 ani, şi-a luat viaţa în urma incidentului.
Citiți și Democraţii încearcă să construiască dictatura unui singur partid în SUA
Poliţia Capitoliului SUA comunicase anterior că Howard Liebengood, un veteran al poliţiei cu 15 ani de activitate, a murit „în afara serviciului” pe 10 ianuarie. Fox News şi Washington Post au confirmat ulterior că Liebengood "s-a sinucis".
Brian Sicknick, de asemenea din poliţia Capitoliului, a murit la o zi după evenimente, din cauza rănilor pe care le-a suferit în timp ce se angajase în ciocniri cu protestatari violenţi care încercau să intre în clădirea Capitoliului.
„Şaizeci şi cinci de membri ai Poliţiei Metropolitane au suferit leziuni documentate”, a adăugat Contee. „Mult mai mulţi au suferit răni în timpul atacului - zgârieturi, vânătăi, usturimi la ochi din cauza spray-ului folosit de protestatari - pe care nici măcar nu s-au deranjat să le raporteze”.
Aproximativ 850 de poliţişti se aflau la Capitoliu în timpul apogeului incidentului, a menţionat Contee. Până la sfârşitul zilei, un contigent suplimentar de 250 de ofiţeri au fost trimişi în zonă pentru a sprijini în mod direct forţele de ordine.
Numărul de 850 de ofiţeri vehiculat oficial contrastează mult cu filmările din timpul evenimentelor, care au stârnit întrebări legate de lipsa forţelor de ordine de la locul în care s-au desfăşurat incidentele.
Citiți și Gărzile Naţionale rămân în Washington DC pe termen nedefinit
Potrivit lui Contee, instruirea în domeniul aplicării legii nu îi pregăteşte pe ofiţerii MPD pentru „luptă corp la corp”, ceea ce poate avea un impact asupra stării lor fizice şi psihologice. El a spus că departamentul său lucrează pentru a ajuta ofiţerii să se refacă emoţional după trauma din 6 ianuarie.
La şedinţă a participat şi Yogananda Pittman, şeful interimar al Poliţiei Capitolului. Ea a recunoscut că departamentul său era la curent cu potenţiale violenţe înainte de incident, dar nu s-a pregătit corespunzător pentru această eventualitate.
"Până pe 4 ianuarie, Departamentul ştia că evenimentul din 6 ianuarie nu va fi ca oricare dintre protestele anterioare desfăşurate în 2020", a spus Pittman, potrivit mărturiei obţinute de New York Times. „Cred că multiplele recenzii, după acţiuni şi investigaţii în curs de desfăşurare, vor concluziona că infrastructura de securitate a Capitoliului trebuie să se schimbe şi că Departamentul are nevoie de acces la resurse suplimentare atât forţă de muncă, cât şi active fizice.”
Declaraţiile de mai sus, privitoare la pretinsa organizare a violenţelor în zilele premergătoare protestului din 6 ianuarie, pun la îndoială varianta oficială a liderilor democraţi, conform cărora asaltul asupra Capitoliului ar fi avut loc la instigările lui Donald Trump. Potrivit democraţilor, Trump a "instigat la insurecţie" protestatarii în timpul unui miting desfăşurat la 30 de minute de mers pe jos de Capitoliu, dar cuvântarea lui Trump nu se terminase în momentul în care clădirea fusese deja luată cu asalt.
Potrivit declaraţiilor făcute de Pittman, Consiliul de poliţie al Capitoliului, un grup format din trei membri care supraveghează departamentul, a refuzat cererea fostului şef al poliţiei Capitalei, Steven Sund, de a declara stare de urgenţă înainte de mitingul preşedintelui de atunci Donald Trump şi de a aduce militari din Garda Naţională pentru a proteja Capitoliul.
Yogananda Pittman a menţionat că Sund a solicitat, în ziua respectivă, din nou Consiliului să ceară sprijinul Gărzii Naţionale, dar a fost nevoie de mai mult de o oră pentru ca membrii Consiliului să aprobe intervenţia Gărzii. Sund a demisionat din funcţie la câteva ore după atacul asupra Capitoliului.