FBI susţine că a primit informaţii despre potenţiale tulburări înainte de evenimentele de la Capitoliu

Protestatari la mitingul din faţa clădirii Capitoliului din Washington, 6 ianuarie 2021
Protestatari la mitingul din faţa clădirii Capitoliului din Washington, 6 ianuarie 2021 (Tasos Katopodis/Getty Images)

Agenţia FBI a primit informaţii despre potenţiale violenţe care se puteau produce la mitingul din 6 ianuarie şi le-a transmis agenţiilor de aplicare a legii înaintea tulburărilor de la Capitoliul SUA, a declarat marţi un oficial de rang înalt al Biroului.

Steven D'Antuono, şeful Biroului Federal de Investigaţii (FBI) din Washington, a declarat reporterilor că agenţia „a primit o mulţime de informaţii” înainte de 6 ianuarie.

„Am transmis imediat informaţiile şi am întreprins acţiuni, după cum a demonstrat arestarea lui Enrique Tarrio de către Departamentul de Poliţie Metropolitană cu o seară înainte a mitingului”, a spus D’Antuono, referindu-se la arestarea şefului Proud Boys.

„Alte persoane au fost identificate în alte zone ale ţării, iar călătoriile lor au fost ulterior întrerupte”.

D’Antuono a afirmat că informaţiile primite de Birou trec printr-un proces de stabilire a credibilităţii şi viabilităţii conţinutului.

„Trebuie să separăm aspiraţiile de intenţii şi să stabilim care dintre indivizi spun lucruri dispreţuitoare pe internet, făcând doar dovada unei bravade de tastatură, sau de fapt au intenţia de a face rău”, a spus el.

FBI a cercetat peste 100.000 de informaţii din lumea media digitală şi alte piste de informaţii după evenimentele din 6 ianuarie, iar autorităţile federale caută persoane care au pătruns ilegal în Capitoliu în timp ce congressmenii americani numărau voturile Colegiului Electoral.

El a spus că agenţii şi partenerii FBI din toată ţara lucrează împreună pentru a aresta pe oricine a fost implicat în activităţi criminale în 6 ianuarie şi a îndemnat indivizii să vină în întâmpinare, dacă au participat.

„Chiar dacă aţi plecat de acolo, agenţii D.C. din birourile noastre locale de teren vă vor bate la uşă dacă vom afla că aţi fost parte din activitatea criminală de la Capitoliu. Dar înainte ca acest lucru să se întâmple, aveţi oportunitatea de a vă prezenta", a precizat el.

Departamentul de Justiţie (DOJ) a declarat că până acum a deschis 170 de cazuri legate de evenimentele din 6 ianuarie, avertizând că numărul cazurilor ar putea „creşte geometric”.

Michael Sherwin, procurorul pentru Washington DC, a declarat că marţi, peste 70 de persoane au fost puse sub acuzare în legătură cu evenimentele şi a avertizat că vor urma multe alte cazuri.

El a declarat că indivizii sunt acuzaţi de diverse infracţiuni, de la simpla infracţiune, furt de corespondenţă, furt de dispozitive digitale, atacuri asupra ofiţerilor locali şi federali la infracţiuni mai grave, cum ar fi furtul de informaţii potenţiale de securitate naţională sau informaţii de apărare naţională şi chiar crimă.

„Gama de cazuri şi de conduită penală pe care o cercetăm este cu adevărat uluitoare”, a afirmat el. „Şi asta a generat într-adevăr o cantitate enormă de muncă a FBI şi a birourilor externe din Statele Unite”.

El a adăugat că procurorii federali vor lucra pentru a construi „acuzaţii de răzvrătire şi de conspiraţie” împotriva unor protestatari care au pătruns ilegal în Capitoliul SUA săptămâna trecută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe