SUA: Internele avertizează împotriva "extremiştilor violenţi" nemulţumiţi de "tranziţia prezidenţială"

Un grup de protestatari în Rotonda Capitoliului SUA, Washington DC, 6 ianuarie 2021
Un grup de protestatari în Rotonda Capitoliului SUA, Washington DC, 6 ianuarie 2021 (Saul Loeb/AFP via Getty Images)
A.P.
27.01.2021

Miercuri, Departamentul pentru Securitate Internă al SUA - echivalentul Ministerului de Interne - a emis o nouă „notificare naţională privind terorismul” sau NTAS, pentru Statele Unite.

Buletinele actualizate din trecut, în perioade mai „normale”, menţionează de obicei faptul că DHS nu este conştient de ameninţări specifice sau credibile - sau conţin adesea avertismente vagi cu privire la o „ameninţare iraniană” potenţială, cum a fost cazul primăvara trecută după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani într-un atac cu drone în Bagdad, potrivit Zerohedge.

Dar cel mai nou comunicat al DHS a subliniat „ameninţarea internă” din partea „extremiştilor violenţi motivaţi ideologic”, cu obiecţii faţă de „tranziţia prezidenţială” - o referinţă clară la incidentele din 6 ianuarie, în care Capitoliul american a fost ţinta unor pătrunderi ilegale.

Se încarcă player-ul...

Incidentul a generat hiper-ventilări în presa mainstream - nu numai cea americană - care a prognozat demonstraţii în masă şi atacuri asupra clădirilor guvernamentale din Washington DC, care nu s-au materializat niciodată.

DHS consideră că ameninţarea va „persista în săptămânile care urmează învestirii prezidenţiale”, afirmă notificarea.

Conform rezumatului DHS:

Informaţiile sugerează că unii extremişti violenţi motivaţi ideologic, cu obiecţii faţă de exercitarea autorităţii guvernamentale şi faţă de tranziţia prezidenţială, precum şi alte nemulţumiri percepute ca fiind alimentate de naraţiuni false, ar putea continua să se mobilizeze pentru a incita sau comite acte de violenţă.

În mod îngrijorător pentru drepturile de liberă exprimare în America, notificarea survine după o evoluţie concertată din partea giganţilor hi-tech de a şterge conturile susţinătorilor preşedintelui Donald Trump pe principalele platforme de socializare.

După incidentele din 6 ianuarie, Joe Biden a cerut directorului Biroului Naţional de Informaţii, Avril Haynes, să ancheteze eventuale ameninţări teroriste din partea grupărilor "extremiste".

La scurt timp după aceea, John Brennan, fost director CIA pe vremea administraţiei Obama, a cerut public, pe canalul MSNBC, că agenţiile de informaţii să monitorizeze „extremişti religioşi, autoritari, fascişti, bigoţi, rasişti, nativişti, chiar libertarieni ...”.

Notificarea DHS recomandă următoarele:

Solicităm publicului să raporteze activităţi suspecte şi ameninţări de violenţă, inclusiv activităţi online, autorităţilor locale de aplicare a legii, birourilor locale ale FBI sau Centrului local de Fuziune.

Recomandarea DHS enumeră în continuare ca motive care alimentează „extremiştii violenţi interni” următoarele:

„Extremiştii interni violenţi - motivaţi de o serie de probleme, inclusiv furia din cauza restricţiilor COVID-19, rezultatele alegerilor din 2020 şi utilizarea forţei de către poliţie - au complotat şi ocazional au efectuat atacuri împotriva clădirilor guvernamentale”.

Având în vedere „motivele” foarte ample care sunt incluse în categoria „nemulţumirilor percepute ca fiind alimentate de naraţiuni false” - de exemplu, supărarea cauzată de restricţiile şi carantina impusă pentru controlul răspândirii COVID-19 etc. - buletinul pare o reţetă pentru a clasifica drept „potenţial terorist” un spectru foarte larg de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor