45 de senatori republicani se opun "demiterii" preşedintelui Trump, care nu mai este preşedinte

Donald Trump (Samira Bouaou/The Epoch Times)
A.P.
27.01.2021

Patruzeci şi cinci de senatori republicani au votat împotriva declanşării procesului de punere sub acuzare a fostului preşedinte american, iniţiat în Camera Reprezentanţilor în urma remarcilor lui Donald Trump la Capitoliul SUA.

Senatorii republicani au motivat gestul spunând că ar fi neconstituţional să acuze un fost preşedinte.

Citiți și Camera Reprezentanţilor trimite procesul de demitere a lui Donald Trump la Senat

Toţi, cu excepţia a cinci senatori ai blocului republican, s-au alăturat unei iniţiative propuse de senatorul Rand Paul (R-Ky.), care a afirmat că nu există suficiente voturi pentru condamnarea lui Trump. Condamnarea unui preşedinte în timpul procesului de destituire a Senatului necesită o majoritate de două treimi.

Senatorii republicani Mitt Romney (Utah), Ben Sasse (Neb.), Susan Collins (Maine), Lisa Murkowski (Alaska) şi Pat Toomey (Pa.) au votat împreună cu democraţii pentru a respinge iniţiativa lui Paul, sugerând că cei cinci senatori vor vota pentru condamnarea lui Trump. Romney a fost singurul senator republican care a votat pentru condamnarea lui Trump în timpul primului proces de punere sub acuzare, la începutul anului 2020.

Se încarcă player-ul...

Senatul a votat în cele din urmă cu 55 la 45 pentru a prezenta punctul lui Paul, ceea ce înseamnă că procesul de punere sub acuzare va continua.

Camera Reprezentanţilor a votat pentru demiterea lui Trump la începutul acestei luni pentru acuzaţia unică de „incitare la insurecţie”, democraţii susţinând că a incitat la violenţă generând incidentele din 6 ianuarie de la Capitoliul SUA. Acuzaţia se bazează pe o frază rostită de Trump în timpul unui miting care se ţinea la 30 de minute de mers pe jos de Capitoliu, când a afirmat că "dacă vreţi să vă luaţi ţara înapoi trebuie să luptaţi ca naiba". Trump încă îşi mai ţinea cuvântarea în momentul în care în Capitoliu au intrat ilegal protestatari.

Citiți și Familia Biden a găsit uşa încuiată la Casă Albă în ziua inaugurării

Trump este primul preşedinte care a fost acuzat de două ori şi primul preşedinte care a fost supus unui proces de acuzare după ce a părăsit funcţia.

Înaintea votului, Paul a avertizat: „Dacă avem de gând să băgăm fiecare politician în închisoare, vom acuza fiecare politician care a folosit cuvântul 'luptă' la figurat, într-un discurs? Ruşine”, a spus el. „Vreau să se consemneze această adunare. Până la ultima persoană de aici”, a adăugat Rand Paul.

Citiți și China aplaudă noua administraţie: "îngerii buni triumfă asupra forţelor răului"

Paul a mai adăugat: „Începând de miercurea trecută de la prânz, Donald Trump nu mai deţine niciuna dintre funcţiile enumerate în Constituţie. Este cetăţean privat. Preşedintele [şedinţei, n.r.] nu este judecătorul şef [care ar fi trebuit să prezideze procesul, n.r.] şi nici nu pretinde că este. Absenţa judecătorului şef demonstrează că acesta nu este un proces împotriva preşedintelui, ci împotriva unui cetăţean privat”.

Senatorul James Lankford (R-Okla.) a emis următoarea declaraţie după ce a votat pentru a susţine punctul de ordine al lui Paul cu privire la constituţionalitatea procesului unui fost preşedinte: „Acesta nu este un proces; acesta este teatru politic. Nu puteţi elimina pe cineva din funcţie, care nu mai are funcţia. În acest proces nu există niciun preşedinte actual, niciun judecător şef şi nicio posibilitate ca cineva să fie îndepărtat din funcţie, pentru că nu se află în nicio funcţie. Într-un moment în care naţiunea noastră trebuie să se unească, acest proces va crea doar divizări mai profunde”.

Citiți și Mike Pence îi transmite lui Joe Biden raportul despre virusul Wuhan: China a însămânţat infecţia pe glob şi a blocat cercetările

Republicanii care votează pentru "demiterea" lui Trump se vor confrunta cu numeroase critici în cadrul bazei electorale a partidului - întrucât Trump rămâne un personaj extrem de popular. Reprezentantul Liz Cheney (R-Wyo.) şi alţi nouă membri ai Camerei Republicanilor, care au votat pentru acuzarea lui Trump în camera inferioară a Congresului, s-au confruntat cu critici dure şi ameninţări.

Liderul majorităţii Senatului, Chuck Schumer (D-N.Y.), a declarat că procesul nu este neconstituţional. Cel puţin doi republicani - Romney şi Murkowski - au fost de acord cu el.

Mai mulţi experţi în drept - printre care profesorul de drept Alan Dershowitz de la Harward Law School - au susţinut că procesul de demitere este neconstituţional.

Citiți și Facebook însărcinează un "Consiliu de supraveghere" să stabilească dacă Trump va avea acces la contul său

„Va fi neconstituţional, dar asta probabil că nu îi va deranja pe senatori”, a declarat Dershowitz pentru Fox News, la începutul acestei luni. „Constituţia este foarte clară. Subiectul, obiectul, scopul destituirii este îndepărtarea unui preşedinte în funcţie. Şi există două precedente. Unul este foarte evident. Când preşedintele Nixon şi-a dat demisia în aşteptarea procesului de destituire şi înlăturare, nu a existat nicio acţiune de a-l demite după ce a părăsit funcţia.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor