Dodon vrea să pună moratoriu pe teme politice. Alaiba: E prea simplu să califici orice opinie ca incomodă şi orice critică drept „atac politic”
alte articole
Recent, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a adresat un apel tuturor politicienilor moldoveni să convină asupra unui moratoriu pe teme politice în societate, „cel puţin temporar, pe parcursul următoarelor săptămâni” dând de înţeles că ar fi pe perioada de pandemie. Potrivit acestuia, ar fi nevoie de o pauză în conflictele ideologice şi de conciliere socială.
„Acum, întreaga societate, inclusiv politicienii, trebuie să aibă o singură prioritate: protejarea cetăţenilor de riscurile acestei pandemii. Nu-i interesează acum pe cetăţenii noştri când vor fi alegerile, cum vom alege, pe cine vom alege. Noi gestionăm situaţia şi gestionăm nu rău. Sunt convins că vom trece cu bine şi peste această grea încercare pentru ţara noastră”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.
În acest context, deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba i-a sugerat şefului statului să înceapă de la moratoriu pe furtul banului public, pe scheme în timp de pandemie, pe minciună, pe netransparenţa în achiziţii şi în alte domenii. „Şi pur şi simplu nu vom avea ce critica”.
Mai mult decât atât, Alaiba a punctat că este prea simplu şi prea comod să califici orice opinie incomodă, orice critică drept „atac politic”, aşa cum încearcă cei de la guvernare.
„Să fie clar. Criticile noastre nu sunt simple „atacuri politice”. Sunt un efort de a corecta deciziile proaste, de a impune soluţii care nu se vor auzite. Noi criticăm decizii, fapte eronate, ezitări, dezinformări. Criticăm incompetenţa şi neprofesionalismul. Criticăm aroganţa şi îngâmfarea. Nu aşa se discută cu propriul popor pe timp de criză”, se arată într-un mesaj al deputatului PAS pe pagina sa de socializare.
Totodată, acesta a făcut un exerciţiu de imaginaţie, întrebandu-se ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi tăcut cu toţii când s-a decis scoaterea bugetarilor la lucru în plină criză de coronavirus.
„Să ne imaginăm că nu exista acel 'atac'. Era mai rău. De aceea, este obligaţia noastră, a tuturor, să le urmărim fiecare pas, mai ales pe timp de criză, când chiar e vorba de viaţă şi moarte. Trebuie să ne întrebăm dacă o decizie sau alta este, cu adevărat, cea mai bună. Nu de alta, dar ei nu încetează să ne alimenteze sentimentul că nu prea ştiu ce fac. Aşa, cel puţin, văd eu lucrurile”, a conchis Alaiba.