Precedente periculoase. ONG-uri: Dosarul 7 aprilie 2009, eşuat. Autorităţile R.Moldova să ceară scuze publice victimelor

Protestul anticomunist al tinerilor de la Chişinău (7 aprilie 2009)
Protestul anticomunist al tinerilor de la Chişinău (7 aprilie 2009) (zdg.md)

Mai multe organizaţii neguvernamentale din Republica Moldova au cerut autorităţilor să facă în sfârşit lumină în dosarul protestelor din aprilie 2009 şi să ia măsuri pentru ca abuzurile de atunci să nu se mai repete.

Potrivit unei declaraţii comune a ONG-urilor, în evenimentele de la care se împlinesc 11 ani au fost maltratate, reţinute şi bătute cu cruzime peste 600 de persoane, care „nu au beneficiat de o justiţie echitabilă”, iar cinci persoane şi-ar fi pierdut viaţa în condiţii suspecte, chiar dacă „statul şi-a asumat doar un singur deces”.

Organizaţiile semnatare consideră dosarul 7 aprilie unul eşuat. Toate persoanele cu funcţie de răspundere au fost achitate sau scoase de sub urmărire penală. Toţi torţionarii au scăpat basma curată. „Dosarul 7 aprilie 2009 a fost ignorat până în acest moment de toate guvernările şi poate crea precedente periculoase!”.

ONG-urile sunt îngrijorate că după 11 ani de la evenimentele din aprilie 2009, persoanele cu funcţii de răspundere au continuat să deţină funcţii de conducere în cadrul diferitor instituţii pentru că au beneficiat de impunitate sau au fost achitate de către instanţele de judecată.

„Regretăm că sute de victime ale torturii au rămas traumatizate pe viaţă şi nu au primit nici un suport real din partea statului, cu excepţia unor compensaţii băneşti, incomparabil de mici faţă de prejudiciul cauzat”, se arată în declaraţia organizaţiilor neguvernamentale în care se solicită autorităţilor R. Moldova printre multe altele ca autorităţile să prezinte 'scuze publice', în special Igor Dodon, faţă de fiecare cetăţean, care a suferit direct sau indirect în timpul evenimentelor dramatice şi ilegale din aprilie 2009.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe