Ziua Internaţională pentru Susţinerea Victimelor Torturii, marcată la Chişinău. ONG-urile solicită prevenirea şi combaterea acestui fenomen inuman

Reconstituirea unei metode de torturare – hrănirea forţată – folosită în lagărele de reeducare chineze.
Reconstituirea unei metode de torturare – hrănirea forţată – folosită în lagărele de reeducare chineze. (Minghui.org)

În contextul Zilei Internaţionale pentru Susţinerea Victimelor Torturii, marcată miercuri, 26 iunie 2019, ONG-urile din Republica Moldova specializate în domeniul drepturilor omului au lansat o Declaraţie publică adresată Parlamentului şi Guvernului, precum şi instituţiilor internaţionale acreditate la Chişinău, privind prevenirea şi combaterea cazurilor de tortură şi acordarea de suport victimelor.

Organizaţiile semnatare constată că există foarte multe obligaţii asumate la nivel internaţional în domeniul torturii, care trebuie îndeplinite de către Republica Moldova.

Venind cu o serie de constatări cu privire la implementarea Convenţiei ONU împotriva torturii în Republica Moldova, prin declaraţia publică lansată, ONG-urile semnatare solicită autorităţilor de la Chişinău respectarea şi implementarea necondiţionată a tuturor recomandărilor şi angajamentelor internaţionale asumate pentru a preveni tortura şi a susţine victimele.

„Inspectoratul General al Poliţiei, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Armata Naţională, Administraţia Internatelor Psihoneurologice şi Spitalelor de Psihiatrie trebuie să se asigure că legislaţia în domeniul prevenirii torturii este aplicată eficient şi actele de tortură nu sunt tolerate în instituţiile menţionate.

Multiplele cazuri de aplicare a torturii în regiunea transnistreană îngrijorează. Acestea trebuie să fie investigate eficient de Procuratura Republicii Moldova şi nu urmează să reprezinte obiect al negocierilor politice în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”, se arată într-un comunicat al Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

În opinia reprezentantului CRJM, Ion Guzun, numărul mare al condamnărilor la CEDO demonstrează că tortura şi relele tratamente rămân o problemă majoră în Moldova. La rândul său, reprezentantul Amnesty International Moldova, Igor Stoica, a solicitat Guvernului să aloce fonduri atât pentru prevenirea acestui fenomen odios, cât şi pentru susţinerea persoanelor care au fost supuse torturii şi necesită ajutor pe termen lung din partea organizaţiilor specializate.

Pentru susţinerea victimelor torturii, mai exact a discipolilor Falun Gong din China persecutaţi şi torturaţi de către Partidul Comunist Chinez timp de 20 de ani, s-a declarat şi Asociaţia Falun Dafa din Republica Moldova, care a organizat la 26 iunie, în faţa Ambasadei chineze de la Chişinău, o acţiune de protest paşnic.

Potrivit organizatorilor, ziua de 26 iunie este o zi pentru reînnoirea angajamentelor omenirii în vederea denunţării acţiunilor de tortură şi îndreptăţirea victimelor care au avut de suferit de pe urma torturii, respectiv pedepsirea făptaşilor.

În context, membrii Asociaţiei Falun Dafa au precizat că practicanţii Falun Gong din Moldova vor cere tragerea la răspundere penală a lui Jiang Zemin şi a susţinătorilor săi pentru defăimarea, genocidul şi torturile inumane la care regimul comunist a supus şi continuă să supună pe nedrept peste 100 milioane de cetăţeni chinezi.

„Nicicând în istorie nu a mai existat o persecuţie asupra unui grup atât de mare de oameni, de peste 100 de milioane de practicanţi din China, care în prezent sunt trataţi ca simplă materie primă pentru profit. Nicicând în istorie nu s-a ajuns la o maleficitate atât de grotească, corpurile practicanţilor fiind folosite drept surse de organe pentru transplant, după ce în prealabil sunt extenuaţi muncind în lagăre de muncă”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Falun Dafa din Moldova.

Această persecuţie inumană încalcă grav Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, fiind o ameninţare directă la adresa demnităţii întregii omeniri, indiferent de rasă sau naţionalitate, au adăugat organizatorii manifestaţiei din faţa Ambasadei Chinei la Chişinău.

Practicanţi Falun Gong sunt bătuţi sistematic, supuşi unor metode burtale de tortură, închişi în lagăre, şi mai mult, organele le sunt recoltate pe viu pentru profituri uriaşe. Aceste fapte sunt menţionate şi condamnate nu numai de către ONU, ci şi de Parlamentul European şi toate Organizaţiile de Drepturile Omului din lume. Un tribunal independent londonez a făcut o serie de constatări privind sistemul de transplant de organe din China, care a condus la concluzia finală “inevitabilă” că în această ţară are loc recoltarea de organe.

Falun Dafa sau Falun Gong este o şcoală antică de qigong cu rădăcini adânci în cultura tradiţională chineză, având la bază principiile adevăr, compasiune şi toleranţă, au specificat reprezentanţii Falun Dafa din Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe