Dodon ar da uitării obida în privinţa Transnistriei pentru un nou impuls dezvoltării Moldovei
alte articole
Cu ocazia zilei comemorării celor căzuţi în acţiunile de luptă pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova care este marcată la 2 martie, Igor Dodon a prezentat o iniţiativă de constituire a unei platforme de dialog social pentru împăcare şi conciliere între cele două maluri ale Nistrului, în cadrul căreia îşi propune să fie identificate soluţii reciproc acceptabile pentru soluţionarea subiectului transnistrean. Totodată şeful statului sugerează că “nu trebuie să ne impunem reciproc valorile noastre, viziunile proprii asupra istoriei ţării şi a viitorului ei”.
“Chemăm la dialog Guvernul Republicii Moldova, administraţia Transnistriei şi societatea civilă de pe ambele maluri ale Nistrului, reprezentanţii comunităţii ştiinţifice, ai comunităţilor etnice şi organizaţiilor religioase.
A venit timpul să fie deschisă o nouă filă în viaţa R. Moldova. Să convingem oamenii să nu mai trăiască cu trecutul, să înceteze a mai fi ostaticii unor fobii false, să găsească în sine putere să dea uitării obidele de cândva şi să dea un nou impuls dezvoltării ţării”, a declarat şeful statului în cadrul unui briefing de presă susţinut miercuri la Reşedinţa de stat.
Dodon a chemat la apărarea drepturilor şi libertăţilor “locuitorilor pământului moldav” menţionând că “trebuie să cinstim memoria eroilor noştri, a apărătorilor Patriei”, dar nu a luat nicio atitudine publică în privinţa faptulul că, recent aşa-numitul lider transnistrean, Vadim Krasnoselski a emis un ordin oficial de numire a zilei de 2 martie drept „Ziua înfruntării marii agresiuni a Republicii Moldova împotriva regiunii transnistrene”ci doar a specificat că “în toţi aceşti 25 de ani suntem nevoiţi să căutăm căi de restabilire a integrităţii teritoriale, economice şi politice a ţării noastre”.
Menţionăm că potrivit unei Declaraţii, reprezentanţii partidelor de opoziţie din Moldova - Maia Sandu, Andrei Năstase, Viorel Cibotaru -, expertul în problema transnistreană, Oazu Nantoi, şi societatea civilă din RM constată cu îngrijorare că actuala guvernare prin organizarea manifestaţiilor dedicate comemorării din 2 martie încearcă să muşamalizeze propria ignoranţă în raport cu problema integrităţii teritoriale a ţării, cu soarta locuitorilor din stânga Nistrului, în special a celor care deţin cetăţenia RM. Şi mai grav este că acest conflict transnistrean a devenit un business murdar comun al celor de la Chişinău şi Tiraspol. În realitate, cei care şi-au sacrificat viaţa şi sănătatea, circa 25000 de persoane în urma epurărilor etnice din raioanele din stânga Nistrului sunt trădate şi date uitării.
Actuala guvernare tratează cu dispreţ şi cinism cetăţenii RM de pe malul drept al Nistrului. Cu încă mai multă făţărnicie, mimează preocuparea faţă de soarta şi drepturile oamenilor de bună credinţă din stânga Nistrului, deaceea solicită oficialilor moldoveni să ceară şi să asigure condiţiile pentru evacuarea definitivă a trupelor Federaţiei Ruse, să elaboreze şi să aplice politici justificate de asigurarea drepturilor sociale pentru victimele din Transnistria.