Sturza: Dodon la Moscova a negociat şefia Moldovagaz pentru Plahotniuc
alte articole
„Moldovagaz este cea mai mare companie din Republica Moldova, 5 miliarde – cifra de afaceri, sute de milioane – bugetele pentru dezvoltare. Lupta pentru conducerea companiei, după ce a fost anihilat Vlad Filat, a fost redeschisă, însă strategiile au rămas aceleaşi, cu intimidări, arestări, ceea ce i-a enervat foarte tare pe ruşi, şi o ştiu din prima sursă. Înainte să vină în Moldova reprezentantul Gazpromului, aici s-au început arestările”, a menţionat Sturza în cadrul emisiunii „În profunzime” de la protv.
Potrivit ex-prim-ministrului, poziţia directorului general este o exclusivitate a Guvernului RM, ei propun dar trebuie să fie aprobată de toţi acţionarii Gazprom, şi se părea că este o poziţie care niciodată nu va fi ocupată de cineva din PD, „prea dură a fost umilinţa la care a fost expus Gazprom şi conducerea companiei de către autorităţile din RM”. Mai mult decât atât, noul şef al Moldovagaz, Vasile Botnari, nu a fost numit în această funcţie pur si simplu, ci acesta „face parte din cercul cel mai intim a lui Plahotniuc, este un om de încredere totală”.
„Deci, a fost o decizie la cel mai înalt nivel aprobată şi luând în consideraţie că aven doar un dealer exclusiv al relaţiilor noastre cu Federaţia Rusă, nu mai există altcineva care comunică şi primeşte deciziile, implicarea lui Dodon este absolut vădită, şi reacţia lui a fost foarte anemică”, a declarat Sturza. Totodată, acesta a ţinut să precizeze că în cadrul vizitei sale la Moscova, Dodon a negociat în mod special această funcţie pentru Vlad Plahotniuc: „o putem spune cu toată fermitatea, lucru confirmat şi din alte surse de încredere, girul lui a fost absolut vital pentru deal-ul respectiv”.
Cât despre criticile din partea lui Plahotniuc personal, urmate de Filip de la Guvern şi apoi de PD, care apar cu o rapiditate vizibilă oricui, Sturza le-a calificat ca fiind nişte „ciondăneli între prieteni la televizor, Dodon încă n-a spus replica, dar vine deja o reacţie pe Facebook de la dl Plahotniuc. Se creează impresia că sunt în acelaşi centru de strategii de comunicare”.
Cu toate că guvernarea se bucură de noua achiziţie, Sturza o consideră mai degrabă „o „gogoaşă” foarte fierbinte, pentru că acolo trebuie rezolvate problemele cu datoriile istorice, cu tarifele care trebuie ajustate, cu noile preţuri la gaz care vor fi anunţate în timpul apropiat”. Pe de altă parte mai este şi gazoductul Ungheni-Chişinău, căruia „Gazprom şi Moldovagaz s-au opus prin intermediul staff-ului tehnic, în concubinaj cu Ministerul Economiei, dacă e să fim sinceri”.
„Acest sector este în responsabilitatea exclusivă a Partidului Democrat şi a liderului său. Eu am intuit mereu că la Chişinău nu este dorit acest gazoduct, au fost atâtea comisii tehnice care au spus că e imposibil, au fost atâtea strâmbe băgate acolo, inclusiv dimensiuni de ţeavă, lipsa unei staţii de compresare etc. Şi asta din cauză că aşa a vrut Rusia, n-o să deschid paranteze, dar nici Bucureştiul n-a fost foarte insistent. Suntem în faza de analiză a proiectelor. Există o şansă, până la urmă, să fie realizat acest proiect, dar nu ştiu în ce direcţie va merge. Întotdeauna s-au găsit 101 argumente tehnice ca lucrurile să nu se întâmple”, a punctat Sturza.