Dodon doreşte modificarea Constituţiei şi împuterniciri de dizolvare a Parlamentului

Prin elaborarea unui proiect de lege, Dodon cere deputaţilor modificarea Constituţiei şi împuterniciri de dizolvare a Parlamentului. Anterior Candu afirma că iniţiativele şefului statului ar fi inoportune.
Constituţia Republicii Moldova. (moldnews.md)
Ştefan Sârbu
28.02.2017

Preşedintele R. Moldova Igor Dodon susţine că în prezent Constituţia Republicii Moldova nu conţine prevederi exprese care ar permite poporului să sancţioneze Parlamentul pentru încălcarea obligaţiilor sale de a reprezenta şi realiza interesul poporului, de aceea anunţă că a elaborat şi a trimis Parlamentului spre examinare un proiect de lege de modificare a Constituţiei, pentru a fi oferite mai multe atribuţii instituţiei prezidenţiale. Având mandatul întregului popor, Preşedintelui i-ar fi oferit un grad mai înalt de împuterniciri şi responsabilitate.

“Proiectul de lege vine ca rezultat al trecerii la forma directă de alegere a şefului statului, care atrage după sine necesitatea instituirii unor mecanisme eficiente de echilibrare a puterilor în stat, asigurând în aşa fel coerenţa Constituţiei. Una dintre împuternicirile care ar trebui să-i revină şefului statului este cea de dizolvare a Parlamentului”, a declarat şeful statului în cadrul unui briefing de presă.

Modificările propuse în proiect vizează alte temeiuri de dizolvare a Parlamentului, decât cele stipulate în articolul 85 al Constituţiei RM. Şeful statului propune 5 temeiuri suplimentare de dizolvare a Parlamentului, caracteristice în opinia lui formelor de guvernământ parlamentare, semi-prezidenţiale.

Astfel, Igor Dodon propune ca Preşedintele Republicii Moldova să poată dizolva Parlamentul după: consultarea fracţiunilor parlamentare; Parlamentul nu a implementat, în termen de 12 luni, voinţa poporului exprimată prin referendumul consultativ; referendumul republican privind demiterea Preşedintelui RM s-a soldat cu rezultat negativ sau a fost confirmată nevalabilitatea lui de către Curtea Constituţională; Parlamentul nu a adoptat Legea bugetului de stat în termen de 2 luni de la începutul exerciţiului financiar; dizolvarea Parlamentului prin referendum, iniţiat de Preşedintele ţării.

“Voi transmite deputaţilor în Parlamentul RM proiectul de modificare a Constituţiei cu îndemnul de a susţine această propunere de revizuire a Constituţiei. În cazul în care, către data de 24 martie curent, propunerea nu va întruni numărul necesar de semnături, vom demara procedura de revizuire a Constituţiei în baza iniţiativei populare”, a conchis Igor Dodon având în vedere organizarea unui referendum republican.

Menţionăm că Dodon a insistat pe modificarea Constituţiei RM, acordarea împuternicirilor de dizolvare a Parlamentului, sau chiar crearea statului prezidenţial şi în timpul primei întrevederi oficiale cu Candu şi Filip la Reşedinţa de Stat. După discuţiile în format trilateral Candu a specificat că iniţiativele şefului statului ar fi inoportune şi inutile.

Mai mult, după briefing-ul de presă susţinut marţi de Dodon, Candu a mai venit cu o replica pe pagina sa de socializare în care scrie că într-o democraţie parlamentară un Preşedinte responsabil nu înaintează ultimatumuri Parlamentului. “Văd că dânsul insistă asupra angajamentelor năstruşnice asumate cu ardoare, însă iniţiativa sa nu are nici o perspectivă, este doar încă o încercare politică de a ieşi în evidenţă. Aştept cu interes să văd cine vor fi semnatarii iniţiativei prin care Preşedintele Dodon vrea să transforme Parlamentul într-o anexă a Preşedinţiei.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor