Documente explozive. Turcescu spulberă "tăcerea asurzitoare" din jurul dosarului EADS

Robert Turcescu a publicat marţi, în exclusivitate pe blogul său personal, un "document bombă" de 11 pagini - o sinteză uluitoare a jafului numit "afacerea EADS". Jurnalistul promite că seria dezvăluirilor va continua în zilele următoare, iar tăcerea asurzitoare din jurul dosarului EADS va fi tulburată.
Loredana Diacu
12.05.2015

alte articole

Robert Turcescu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
12.05.2015

Robert Turcescu a publicat marţi, în exclusivitate pe blogul său personal, un "document bombă" de 11 pagini - o sinteză uluitoare a jafului numit "afacerea EADS". Jurnalistul promite că seria dezvăluirilor va continua în zilele următoare, iar tăcerea asurzitoare din jurul dosarului EADS va fi tulburată.

"Unele informaţii din acest document au mai ajuns în spaţiul public, dar este pentru prima oară când aveţi ocazia să constataţi, aşa cum rezultă din această notă, că autorităţile statului au fost informate de-a fir a păr în legătură cu dosarul EADS. Însă, cu toate acestea, contractul păgubos de sute de milioane de euro pentru securizarea frontierelor a fost continuat şi mai continuă şi astăzi", scrie Turcescu.

Deşi susţine că nu ştie cine anume a întocmit această notă de 11 pagini, fie este vorba despre un serviciu secret, sau oameni din Ministerul de Interne, Turcescu este de părere că avem în faţa un document senzaţional care "arată o încrengătură teribilă de interese ţesute la nivel înalt atât în plan intern cât şi dincolo de graniţe."

"Poate aceasta este şi explicaţia mersului greoi al acestui dosar despre care chiar procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi spunea că necesită comisii rogatorii şi o colaborarea transfrontalieră a procurorilor", a adăugat jurnalistul.

În primele pagini ale documentului se vorbeşte despre contextul favorabil care a făcut ca EADS să pună mâna pe contractul de 650 de milioane de euro pentru securizarea frontierelor României. Două personaje importante în acest puzzle au fost la acea vreme chestorii-şefi Toma Zaharia şi Gheorghe Carp, plus, desigur, premierul aflat în funcţie în anul 2004, Adrian Năstase.

"Intră în scenă "negociatorii", pentru că statul român părea incapabil să impună discutarea directă a acestui contract cu reprezentanţii EADS. Faceţi cunoştinţă, aşadar, cu reprezentanta EADS în negocieri, firma Midocar Consulting şi păstraţi în memorie pentru viitorul apropiat două nume: Alexandru (Sandu) Georgescu şi Cătălin Ghigea. Nişte "băieţi deştepţi" ai anului 2004, care lucrau la acest proiect contra unui comision substanţial", a evidenţiat Turcescu.

În 2005 s-a schimbat situaţia politică. Foştii negociatori din perioada Năstase n-au fost aruncaţi de EADS, dar era clar nevoie de forţe proaspete, a continuat jurnalistul, care arată că la momentul respectiv au intrat în schemă fostul şef SIE, numitul Cătălin Harnagea şi fostul consilier prezidenţial din mandatul lui Emil Constantinescu, numitul Dorin Marian, plus, firma lor, Icar Business Research în calitate de consultant EADS.

"Între timp, deşi contractul era deja semnat, proiectul de securizare a frontierelor exista doar pe hârtie, dar statul român deja plătea bani mulţi în conturile firmei EADS. Mulţi şi degeaba, după cum arată paginile din notă. După cum veţi vedea EADS a reuşit să-i hipnotizeze pe reprezentanţii statului român care au virat bani mulţi în conturile marilor specialişti în securizarea frontierelor, fără să pună prea multe întrebări şi fără să clipească.

Atât de impotenţi erau reprezentanţii naţiei române încât nici să obţină penalităţi de întârziere de la EADS n-au fost în stare, nemaivorbind de faptul că în mod absolut stânjenitor, deşi ei se făceau că lucrează – iar partea română plătea deja facturi de milioane de euro pentru… nimic! - ai noştri ca brazii insistau în mod bizar să continue proiectul de securizare a frontierelor cu această firmă", a afirmat jurnalistul.

Un paragraf din documentul respectiv explică multe, consideră Turcescu: "Din informaţiile obţinute rezultă că activitatea celor două firme de consultanţă ale EADS, Midocar Consulting şi Icar Business Research, este concentrată pe valorificarea potenţialului relaţional al acestora în mediul MIRA (Ministerul Internelor şi Reformei Administrative) sau al altor instituţii ale statului în scopul menţinerii contractului cu EADS în condiţiile propuse de aceştia". După care vine şi o explicaţie cit se poate de pragmatică în care e vorba de comisioane.

"Urmează două pagini cu detalierea păienjenişului de interese, dar cel mai interesant este să citiţi pasajul în care se scrie negru pe alb cum acest contract EADS, fie-i numele de ocară, era folosit pe post de sperietoare pentru relaţiile României în marea politică externă! De unde şi comisiile rogatorii despre care vorbea Codruţa Kovesi", a mai precizat Turcescu.

Din ultima pagină din acest document reiese că, la 11 ani de la semnarea contractului, securizarea frontierelor putea fi făcută la preţuri mult mai mici, mult mai repede şi mult mai bine, de specialiştii Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, dar, în opinia lui Turcescu, probabil că "era mai greu cu şpăgile".

"După cum poate aţi observat, documentul intitulat NOTA poartă numărul 01064729 şi este datat 11 decembrie 2007. Repet, nu ştiu de cine a fost întocmit, sursa mea a a avut grijă să anonimizeze aceste date, dar, de fapt, nici n-are importanţă. Important este că tăcerea asurzitoare din jurul dosarului EADS începe să fie tulburată de o serie de dezvăluiri despre care veţi putea citi şi în zilele următoare pe acest blog", a adăugat Robert Turcescu.

Pentru a citi documentul la care face referire jurnalistul intraţi aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor