Prelevarea ilegală de organe va fi sancţionată mai aspru
alte articole
Marţi au intrat în vigoare amendamentele la Codul Penal al Republicii Moldova (CP), care prevăd sancţiuni mai aspre pentru prelevarea ilegală de organe, munca silită şi pentru organizarea cerşitului. În conformitate cu articolul 158 al CP, prelevarea ilegală, dar şi comerţul cu organe, ţesuturi şi celule umane, vor fi sancţionate cu până la 12 ani de privaţiune de libertate (anterior - şapte ani). Pentru persoanele juridice a fost instituită o amendă de până la 60 mii lei.
Totodată, a fost introdusă norma de sancţionare a funcţionarilor implicaţi în asemenea fapte: până la 15 ani de închisoare. Folosirea muncii silite va fi sancţionată cu până la şase ani de închisoare (dublu faţă de sancţiunea anterioară). Responsabilii riscă privare de libertate pe termen de până la 10 ani (mai înainte, asemenea pedepse nu erau prevăzute).
La articolul 302 "Organizarea cerşitului", pedeapsa pentru persoanele fizice a fost înăsprită de la 30 mii lei amendă până la 50 mii lei, dacă în instanţă se va demonstra că acestea au organizat ilegal obţinerea de beneficii materiale de la două sau mai multe persoane.
Potrivit "Infotag", şefa Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al MAI, Ana Revenco, a spus că în anul 2012 au fost intentate 150 de dosare penale, în care au fost identificate 250 de persoane păgubite ce au fost exploatate, în timp ce în primele nouă luni ale anului 2013 - 130 şi respectiv 180. Majoritatea victimelor provin din sate îndepărtate, iar caracteristicile care le definesc sunt subaprecierea de sine, analfabetismul, incapacitatea de a evalua riscurile propunerilor pe care le fac infractorii.