DNA a închis dosare cu un prejudiciu total de aproape un miliard de lei după decizia ÎCCJ privind prescripţia

Justiţia (Pixabay)
Ana Ion
21.02.2025

Procurorii DNA au închis dosare penale cu un prejudiciu total de 900 de milioane de lei (200 de milioane de euro) în ultimii doi ani ca urmare a unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie privind prescripţia – reiese dintr-un calcul realizat de parchetul anticorupţie, la solicitarea publicaţiei Europa Liberă.

25 octombrie 2022 a fost una dintre cele mai importante zile din istoria recentă a Justiţiei din România.

Printre miile de persoane cercetate sau judecate pentru diferite infracţiuni a început să adie speranţa că – vinovate sau nu – ar putea scăpa basma curată ca urmare a unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

De efectele deciziei ar fi urmat să beneficieze suspecţi de infracţiuni de drept comun – precum furt sau tâlhărie – dar şi „gulere Albe” acuzate de corupţie sau interlopi implicaţi în dosare de crimă organizată.

Decizia 67 din 25 octombrie 2022 a ÎCCJ lămurea că regulile privind prescripţia – adică data după care o faptă nu mai poate fi sancţionată penal – se aplică retroactiv, conform unui principiu consacrat în Dreptul Penal – legea cea mai favorabilă.

Prin aceeaşi hotărâre, judecătorii celei mai importante instanţe judiciare din ţară au stabilit că două decizii ale Curţii Constituţionale ale României, din 2018 şi 2022 – prin care un articol din Codul de Procedură Penală era declarat neconstituţional – va fi interpretat pe viitor de procurori şi judecători, în propriile dosare, astfel:

Între 1 februarie 2014 (dată intrării în vigoare a noului Cod Penal) şi 30 mai 2022 (dată intrării în vigoare a OUG 71 / 2022, care a corectat problema legislativă) nu există întreruperea prescripţiei speciale.

Astfel, multe dosare penale au fost afectate, deoarece faptele comise în acea perioadă s-au prescris mai repede.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor