Paleologu: Ceea ce fac Trump şi acoliţii lui e o trădare a aliaţilor săi. Trebuie să înţeleagă că lasă loc Chinei

Theodor Paleologu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
21.02.2025

Profesorul Theodor Paleologu a atras atenţia, la Euronews, că noua administraţie Trump a dus la "o diminuare ridicolă şi ruşinoasă" a puterii Statelor Unite.

Jurnalist: Ceea ce spune Vance, ceea ce spune Donald Trump, reprezintă diplomaţia politică americană? Ce se va întâmpla când, probabil, ciclul electoral Trump se va încheia? Ce se va întâmpla după asta? Sau trăim o transformare?

Theodor Paleologu: S-ar putea ca unele lucruri să se schimbe chiar mai repede. Eu nu-mi dau seama cât va rezista acest tandem Trump-Elon Musk. E clar că Elon Musk este stăpânul administraţiei. Trump prezidează şi Elon Musk face ce vrea, îi ameninţă pe toţi, sunt toţi terorizaţi că vine şi dă afară lume, şi vine cu incompetenţii lui, şi obţine date, dă afară oamenii şi, după aceea, îşi da seama că a făcut o prostie. E de o incompetenţă absolută şi toată echipa lui efectiv terorizează aparatul de stat american. Adică e o guvernare prin frică. Asta este ce se întâmplă în momentul de faţă în Statele Unite.

Demantelarea USAID este ilegală, în mod evident. Elon Musk spune că USAID este o organizaţie criminală. A spus-o, a scris-o. Aşa ceva este o monstrozitate antiamericană. Această organizaţie există de peste 60 de ani şi a salvat zeci, dacă nu sute de milioane de vieţi în lumea întreagă. Da, deci că s-au aruncat bani pe fereastră pe prostii, sunt convins. Fără îndoială, s-a întâmplat acest lucru. Trebuie corectate acele exagerări. Dar, în cea mai mare parte, USAID a fost o organizaţie care a ajutat enorm de multă lume. A avut o activitate extraordinar de importantă.

Acum, în timp ce vorbim noi, sunt oameni care mor de foame pentru că Trump şi Elon Musk au oprit activităţile USAID. Cine este criminal? Vă întreb, cine este criminal? Nu cumva Elon Musk este criminal? Nu cumva Trump este criminal? Cum poate să facă aşa ceva, lăsând oameni baltă? Aşa cum lasă Ucraina baltă? Că Statele Unite au alte priorităţi? Pot să înţeleg. Dar ce fac, în acest moment, Trump şi acoliţii lui este o trădare a aliaţilor săi.

Jurnalist: Argumentul celor care susţin o asemenea politică este în felul următor: de ce ar ţine Statele Unite în spate toată lumea? De ce să nu ne preocupăm de problemele noastre? Că sunt probleme în Statele Unite. Şi să nu mai dăm bani pentru a ajuta oamenii care mor de foame la propriu în Africa.

Theodor Paleologu: Da, se poate argumenta că Statele Unite îşi limitează efortul. Soft power. Pe de altă parte, trebuie să înţeleagă că lasă loc Chinei. E foarte simplu. Şi vedem acum că Make America Great Again este, de fapt, o enormă minciună, pentru că asistăm la diminuarea Statelor Unite – o diminuare ridicolă şi ruşinoasă.

Cum spunea fostul ambasador McPhail, "this îs a catastrophic moment for American power". Aşa este: e un moment catastrofal pentru puterea americană, pentru puterea Statelor Unite, pentru prestigiul Statelor Unite. Trump este o catastrofă. El face America mică şi slabă.

Jurnalist: Vedem declaraţiile lui Donald Trump: Voi veni cu o propunere de pace pentru Federaţia Rusă. Voi veni cu aceeaşi propunere de pace către Ucraina. Dacă nu vor fi de acord ruşii pentru pace, voi da mai mult armament Ucrainei. Dacă Ucraina nu va fi de acord, voi diminua sau voi tăia ajutorul pentru Ucraina. Vedem că se ţine de cuvânt. Sau nu?

Theodor Paleologu: Dar ce constatăm este o atitudine capitulardă. În faţa gangsterului de Putin, politica lui Trump este să-şi dea pantalonii jos şi să execute ce zice Putin. Se comportă efectiv ca un lacheu al lui Putin. Asta s-a ajuns, ca preşedintele Statelor Unite să se comporte ca cel mai josnic lacheu al tiranului şi gangsterului de la Kremlin şi să-şi bată joc de victimele lui. Este ceva absolut ignobil. Ce a spus despre Zelenski, adică îţi baţi joc de victime, este absolut incalificabil. Este un comportament de cea mai joasă speţă.

Nu ştim deocamdată care vor fi acţiunile şi trebuie să fie atent la ce ar mai putea spune în plus sau ce ar putea face în plus după ce a declarat astăzi că Zelenski este un dictator, că Ucraina a început războiul. E ca şi cum ai spune că Polonia a atacat Germania în 1939 sau că Belgia a invadat Germania în 1914. E o minciună atât de grosolană şi nu e numai o minciună, e o imbecilitate. Este o ticăloşie să spui aşa ceva. E absolut ignobil.

Jurnalist: Dar ce ar putea să facă mai mult? Adică la ce ne puteam aştepta?

Theodor Paleologu: De unde să ştiu la ce se poate ajunge după aceste declaraţii în acest moment al relaţiilor internaţionale? Să ştiţi că mi-e foarte greu să fac un pronostic, pentru că Trump introduce haosul în politica internaţională. Devine total imprevizibil. Nu credeţi că el nu e în stare să prevadă consecinţele acţiunii lui? A apărut în zilele astea un articol de David Brooks. E un intelectual mai degeaba conservator. Şi se cheamă "The Six Principles of Stupidity". Şi este în mare măsură despre Trump. El spune că anii care urmează vor îmbogăţi foarte mult studiile în materie de prostie. De altfel, mâine ţin un curs despre ce ne facem cu atâţia proşti.

Prostologia este un domeniu de cercetare întotdeauna de actualitate. Iar în momentul de faţă am impresia că asistăm aşa la un fel de erupţie vulcanică de prostie la nivel global. Şi spunea David Brooks în legătură cu felul în care Trump a anunţat măsurile împotriva Canadei şi Mexicului. Incapabil să prevadă ce se întâmplă. Ai impresia că pur şi simplu ia nişte măsuri fără să se gândească, dă drumul la gură fără să se gândească. E mai grav decât Biden. Biden măcar s-a ramolit, dar nu spunea nişte dobitocii scandaloase cum face Trump. Adică e foarte grav lucrul acesta, că Statele Unite îşi pierd în halul ăsta din relevanţă la nivel internaţional, pentru că scăderea puterii americane contribuie la haosul din lume.

Zilele trecute, acum o săptămână şi ceva, a apărut o carte de Robert Kaplan, care a scris foarte mult, este un eseist excelent. Şi vorbeşte despre declinul Statelor Unite. Dar adaugă Kaplan că este un declin al marilor puteri. Şi Rusia e în declin, şi China e în declin. Şi că în acest context o să avem o lume mult mai haotică şi imprevizibilă.

Jurnalist: Interesantă această teorie, foarte interesantă. Ieri, la Euronews România, domnul Hurezeanu, dar şi astăzi, de exemplu, domnul Mititelu, fost director al BBC România, vorbea despre faptul că la un moment dat Statele Unite au fost cele care au creat lumea pe care o cunoaştem acum. Lumea postbelică, după al Doilea Război Mondial. Acum avem Banca Mondială, NATO, ONU, Uniunea Europeană, toate o emanaţie americană. Citez acum din cei doi pe care i-am menţionat. Şi în acest moment, demiurgul, Statele Unite, încearcă să distrugă ce a creat?

Theodor Paleologu: S-ar părea că Trump vrea să distrugă ce a creat America în decurs de zeci de ani. Adică, după capul lui Elon Musk, toate astea sunt organizaţii criminale. Dar e evident că Trump, Vance şi Elon Musk vor să demanteleze Uniunea Europeană. Ei nu degeaba susţin partide precum AfD şi, la noi, pe Georgescu şi ce o mai fi. Pentru că impresia lor este de a demantela Uniunea Europeană.

Jurnalist: Chiar nu ştim această susţinere până unde se duce. Pentru că, într-adevăr, am dat şi mai multe declaraţii astăzi, le-am prezentat la televizor, la Euronews România, despre foarte multe persoane care ar fi din anturajul lui Donald Trump şi l-ar fi susţinut pe Călin Georgescu. Adrian Zuckerman, de exemplu, spune astăzi: „Nu toţi cei care îşi arogă faptul că ar fi susţinuţi de Donald Trump sunt susţinuţi de Donald Trump.” Adică nu ştim până unde se duce această relaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor