Paleologu: Avem sub ochii noştri patologia puterii lui Trump şi Musk. Avem şi noi un tip care e gata nebun şi se pregăteşte să ajungă la putere

Theodor Paleologu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
21.02.2025

Într-o intervenţie la Euronews, fostul ministrul al Culturii Theodor Paleologu a vorbit despre patologia puterii care este vizibilă în cazurile lui Donald Trump şi Elon Musk, context în care a susţinut că avem şi noi, românii, "un tip care e gata nebun şi se pregăteşte să ajungă la putere", referire la Călin Georgescu.

Jurnalist: Dar revenind la ce se întâmplă în cazul relaţiei dintre Vladimir Putin şi Donald Trump, o chestiune foarte interesantă, pe care tot astăzi am auzit-o, este despre ce relaţie, până la urmă, ar putea să existe între cei doi. De unde până unde există o întâlnire şi aceste remarci pe care şi le transmit de la distanţă.

Theodor Paleologu: Da, e un spectacol indecent. Este pur şi simplu dezgustător. Adică felul în care Trump vorbeşte despre Zelenski şi apoi toate dulcegăriile scârboase pe care le transmite părţii ruse, care dintr-o dată sunt nişte drăguţi, Putin e un democrat, e un iubitor de pace. Este noaptea minţii efectiv, e totul pe dos.

Şi vreau să vă mai spun ceva. Există aşa un fel de iluzie pe care multă lume o are, că dacă cineva e puternic, dacă e şef de stat sau de guvern, neapărat e deştept. Iluzia asta a existat şi la noi, în privinţa lui Iohannis sau altora care s-au perindat pe la putere, la preşedinţie sau la guvern. Oamenii au această iluzie. Dar e o iluzie veche de când lumea. De fapt, nu e adevărat.

Uneori împăratul e gol, e pur şi simplu prost. Se întâmplă. Dar oamenii au tot tendinţa asta de a crede că, de fapt, nu e aşa. E o nevoie a noastră, probabil, să credem că cei care ne conduc ştiu ce fac. Nu, uneori sunt foarte proşti sau au luat-o razna. Eu am scris anul trecut, a şi fost publicată în Franţa, o carte despre patologiile puterii, care o să apară la noi anul acesta. Elon Musk e un exemplu de patologia puterii. Are foarte multă putere şi vedem ce scălâmbăieli penibile ne propune, cum ţipă, urlă, ca un descreierat. Cum intră în Biroul Oval cu şapca lui, îmbrăcat complet aiurea, cu copilul care spune şi el ceva pe acolo şi îşi dă cu părerea despre orice. Ştie el mai bine şi nu se opreşte din a debita tot felul de dobitocii. Evident, relaţia asta e ciudată între Trump şi Elon Musk.

Iarăşi, avem iluzia asta că dacă cineva are putere, dacă a făcut mulţi bani, înseamnă că e foarte deştept. Nu, nu e adevărat. Şi, în plus de asta, mai e şi efectul patogen al puterii. Unii oameni pur şi simplu o iau razna şi avem sub ochii noştri patologia puterii lui Trump, patologia puterii lui Elon Musk. Iar la noi avem deja un tip care e gata nebun şi se pregăteşte să ajungă la putere. Doamne fereşte să se întâmple, pentru că atunci vă daţi seama ce amploare ia patologia puterii.

Jurnalist: În acest context al Statelor Unite, dumneavoastră vi se pare cumva că instituţiile democratice din Statele Unite rezistă la un asemenea salt pe care îl numiţi? Cum vedeţi?

Theodor Paleologu: Eu cred că democraţia americană va rezista. Dar problema e că Trump poate să facă foarte multe pagube în afară, foarte multe pagube, şi s-ar putea ca noi să fim printre cei care vor plăti oalele sparte de Trump. Pentru că noi suntem foarte aproape de Rusia. Şi e evident pentru orice om cât de cât inteligent că Rusia nu se va opri. Dacă Trump capitulează în faţa Rusiei, e evident că Putin nu se va opri. Vor urma alte agresiuni din partea Rusiei. E cât se poate de evident.

Jurnalist: Credeţi că vor rezista instituţiile americane?

Theodor Paleologu: Eu cred că da. E incredibil ce poate să facă. Vă dau un exemplu din istoria Statelor Unite. Ronald Reagan era foarte ostil proiectului Medicare. Şi în anii '60 criticase politica democrată în domeniul iniţiativelor lui Lyndon Johnson. Dar când a fost preşedinte, nu s-a apucat să desfiinţeze Medicare printr-un simplu executive order. Aşa ceva este ilegal. Trump încalcă legile, în mod evident. Nu este în regulă ce face. Sunt abuzuri şi ilegalităţi la care sistemul judiciar american va rezista. În momentul de faţă, rezistenţa faţă de tendinţele tiranice ale lui Trump este la judecători. Nu degeaba el încearcă să terorizeze şi să intimideze justiţia. Faptul că a dat afară toţi procurorii numiţi de Biden este fără precedent. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat în istoria Statelor Unite. Tot ce se întâmplă acum este fără precedent.

Eu nu cred că se va ajunge la asta. Dar s-a găsit o idioată de deputată în Congresul american să propună ca ziua de naştere a lui Trump să devină sărbătoare federală. Este incredibil. E ca pe vremea lui Ceauşescu. Sigur, nu o să se ajungă la asta, dar simplul fapt că în Partidul Republican există o asemenea stupidă care propune aşa ceva spune ceva despre atmosfera pe care a creat-o Trump.

Jurnalist: Apropo de Putin, vreau să comentaţi următoarea declaraţie pe care a făcut-o, după ce au fost declaraţiile lui Donald Trump. Spunea în felul următor: sincer, sunt surprins de reţinerea Statelor Unite şi a lui Trump faţă de aliaţii săi, care s-au comportat într-un mod atât de grosolan. Trump s-a comportat civilizat cu ei, iar ei nu se opresc.

Vorbeşte despre lideri europeni care, iarăşi citez din Vladimir Putin, fără excepţie au intervenit practic direct în procesul electoral al Statelor Unite, ajungând chiar la insulte directe la adresa unuia dintre candidaţi. Din partea noastră, spune Vladimir Putin, era clar pe cine simpatizăm, dar nu ne-am permis să intervenim şi cu atât mai puţin să facem declaraţii dure sau remarci ofensatoare.

Theodor Paleologu: Nu e adevărat, e fals, e o minciună. Liderii europeni nu toţi şi-au manifestat în vreun fel simpatia faţă de o parte. În schimb, a existat o îngrijorare legată de imprevizibilitatea lui Donald Trump. Şi iată că această îngrijorare era cât se poate de legitimă, dar ce face Trump merge mult dincolo de îngrijorarea pe care o puteam avea.

Şi eu eram îngrijorat de faptul că Trump era imprevizibil. Numai că nu mă aşteptam să fie atât de mârşav. Nu mă aşteptam la aşa ceva. Să spui asemenea minciuni, asemenea mizerii, este nedemn. Şi nu îmi imaginam că poate să ajungă atât de jos un preşedinte american. Pur şi simplu nu îmi imaginam. Dar iată că, oricât am fi de pesimişti, uneori realitatea ne depăşeşte aşteptările cele mai sumbre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor