Diversiunile Moscovei. Jurnalist rus: Moldova se poate uni cu România în schimbul alipirii Transnistriei la Rusia

Kremlin, Moscova
Kremlin, Moscova (DENIS SINYAKOV / AFP / Getty Images)

Jurnalistul rus Maksim Şevcenko, membru în Consiliul pentru dezvoltarea societăţii civile şi drepturile omului de pe lângă preşedinţia rusă, a readus în discuţie tema unirii Republicii Moldova cu România în schimbul alipirii Transnistriei la Federaţia Rusă, într-o intervenţie la postul de radio Russkaia slujba novostei, scrie Independent.md.

”Să nu uităm că dorinţa unei părţi semnificative a poporului moldovean este de a se uni cu România. Este un aspect care ar trebui discutat foarte detaliat şi cu atenţie”, a afirmat jurnalistul rus, arătând că alipirea Crimeei la Rusia (în martie 2014) a creat un precedent pentru alte regiuni ale Europei.

„Eu cred că astfel de lucruri trebuie rezolvate prin referendum. Poporul moldovean trebuie să decidă această problemă în cadrul unui referendum”, susţine Şevcenko, care face parte din grupul de jurnalişti apropiaţi Kremlinului şi a cărui soţie Nadejda Kevorkova activează la postul de televiziune Russia Today.

„În ceea ce priveşte Republica Moldova şi unirea ei cu România, să fim sinceri, este vorba de un singur popor, ele vorbesc aceeaşi limbă. Diferenţa dintre limbi este ca între dialectele rus, crimeean şi cel din sudul Rusiei. În schimbul independenţei şi suveranităţii Transnistriei, Moldova ar putea să treacă la România dacă doreşte – de ce nu?”, a precizat Şevcenko.

În opinia sa, Transnistria ar putea avea acelaşi statut ca enclava Kaliningrad. „Aceasta ar putea îmbunătăţi relaţiile noastre cu popoarele din Republica Moldova şi România”, a mai afirmat Maksim Şevcenko. El a menţionat că, „în cazul în care Republica Moldova se va uni cu România, sancţiunile împotriva Crimeei vor părea absurde”.

Pe de altă parte, jurnalistul rus a încercat să arate că Rusia a avut relaţii bune cu România de-a lungul istoriei „Prietenosul popor român a fost aliatul nostru în războiul balcanic cu turcii, lângă Plevna; noi tot timpul uităm că au murit atunci nu doar ruşi, ci şi români. Ei (românii) au fost fraţii noştri în anii Primului Război Mondial. Da, ei au venit pe teritoriul Uniunii Sovietice, cedând rugăminţilor lui Hitler, şantajului, şi fasciştii români au provocat multă durere şi rău. Dar, în 1944, ei şi-au răscumpărat vina, armata română a luptat de partea Uniunii Sovietice împotriva Ungariei fasciste, împotriva Germaniei şi în acest război au murit sute de mii de români”, a amintit Şevcenko, adăugând: „Românii nu ne sunt deloc duşmani, este un popor de aceeaşi credinţă, ortodoxă”.

Ideea unirii Republicii Moldova cu România în schimbul recunoaşterii Transnistriei nu este una nouă, ea fiind expusă în premieră de politologul Stanislav Belkovski încă în 2004. Din când în când, proiectul lui Belkovski, care între timp a căzut în dizgraţia Kremlinului, este readus în atenţie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.