Republica Moldova a suspendat relaţiile diplomatice cu ataşatul militar al Rusiei la Chişinău

Transnistria
Transnistria (evz.md)

Republica Moldova a suspendat relaţiile diplomatice cu ataşatul militar al Rusiei la Chişinău, după ce acesta a participat la o paradă militară prin care Tiraspolul a marcat 25 de ani de "independenţă", relatează Mediafax.

Potrivit sursei citate, acest anunţ a fost făcut marţi, de ministrul moldovean al Apărării Anatol Şalaru în cadrul emisiunii "Tema Săptămânii", pe postul Canal2, citat de Unimedia.

"Ataşatul militar de la Ambasada rusă a primit o notă verbală de la Ministerul de Externe, dar şi toate celelalte ambasade au primit această notă", a declarat Şalaru, adăugând că, prin această notă, diplomaţia moldoveană le sugera misiunilor diplomatice să nu participe la parada militară de la Tiraspol, notificând că participarea ar echivala cu un "act neprietenesc" faţă de Republica Moldova.

Ministrul a anunţat că l-a informat pe preşedintele Nicolae Timofti în legătură cu "sfidarea Republicii Moldova" şi a precizat că aşteaptă ca ataşatul militar al Ambasadei Rusiei să ceară scuze publice sau să fie rechemat.

Mediafax mai arată că, potrivit postului rus Sputnik, ministrul ar fi declarat pentru postul naţional moldovean de radio că Chişinăul consideră gestul ataşatului un "pas neprietenesc" din partea Rusiei, motiv pentru care autorităţile de la Chişinău au decis să suspende toate relaţiile militare cu Rusia.

Anterior, un reprezentant al Ambasadei Rusiei ar fi fost convocat la Ministerul de Externe moldovean pentru a explica participarea ataşatului militar la parada din Tiraspol.

Parada militară organizată de autorităţile autoproclamatei republici transnistrene a avut loc miercurea trecută şi a marcat 25 de ani de la "independenţa" Transnistriei. La eveniment au participat 2.000 de militari şi 123 de vehicule militare.

Transnistria nu este recunoscută de către comunitatea internaţională şi nici de Moscova. Cu toate acestea, trupe ruseşti de "menţinere a păcii” au fost desfăşurate în Transnistria încă de la scurtul său război pentru "independenţa" de Republica Moldova în 1992 şi, în acelaşi timp, Rusia dispune acolo de o bază cu aproximativ 1.500 de soldaţi şi arme grele.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe