Comisia pentru drepturile omului din Senat, contra acordării unor drepturi foştilor deţinuţi politici de la Tiraspol
alte articole
Comisia de specialitate din Senat a avizat negativ, miercuri, proiectul de lege privind acordarea unor drepturi, inclusiv pecuniare, foştilor deţinuţi politici de la Tiraspol, proiect iniţiat de deputatul Eugen Tomac, preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP).
Proiectul de Lege iniţiat de Tomac prevede acordarea membrilor grupului Ilaşcu a aceloraşi drepturi ca şi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, prevăzute de Decretul - lege nr. 118/1990.
Iniţiativa legislativă a fost respinsă cu unanimitate de voturi de către membrii Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, care au invocat drept motiv al respingerii iniţiativei faptul că membrii grupului Ilaşcu au fost încarceraţi pe teritoriul unui alt stat. Aceeaşi poziţie a fost susţinută şi de către reprezentantul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, invitat să exprime punctul de vedere al instituţiei.
"Maniera de a gândi a acestor parlamentari este revoltătoare. Membrii grupului Ilaşcu sunt eroi, au luptat pentru ideea românească şi este obligaţia statului român să îi trateze cu respect. La fel ca eroii celui de-Al Doilea Război Modial, ai Revoltei de la Braşov sau ai Revoluţiei din decembrie, şi ei au luptat pentru libertate. Sunt dezamăgit, dezgustat, revoltat de acest vot împotriva unor oameni care au stat ani grei în temniţele separatiştilor transnistreni. Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte, pedeapsă comutată ulterior, Alexandru Leşco a stat în închisoare 12 ani, iar Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa, câte 15 ani. Bineînţeles că nu mă aştept de la „patriotul” Puiu Haşotti să înţeleagă suferinţa unui om condamnat la moarte pentru simplul fapt că s-a declarat român. Pentru că nu este capabil. Aceşti oameni nu merită titul de demnitari români. Locul lor este mai degrabă la Moscova. Fiecare vot împotriva acestei iniţiative legislative este un vot pro Rusia", a declarat EugenTomac, potrivit unui comunicat de presă remis Epoch Times.
Iniţiativa legislativă urmează în continuare procedura legislativă a Parlamentului, urmând a fi dezbătută în plenul celor două camere.
"Eu nu îmi pierd speranţa. Am în continuare încredere că sunt în Parlamentul României oameni demni, care vor înţelege importanţa adoptării acestei iniţiative legislative şi vor vota 'pentru' în plenul celor două camere”, a subliniat Tomac.
Cei cinci senatori care au votat contra iniţiativei legislative de a oferi un sprijin foştilor deţinuţi politici de la Tiraspol sunt: Puiu Haşotti (PNL), Nicolae Vlad Popa (PNL), Nelu Tătaru (PNL), Ioan Iovescu (PSD) şi Florinel Butnaru (PSD).
Reamintim că membrii grupului Ilaşcu au fost condamnaţi de un tribunal ilegitim din autoproclamata "republică transnistreană", la pedepse cu închisoarea de 12, respectiv 15 ani, pe care le-au executat în întregime.
Grupul Ilaşcu
Ilie Ilaşcu a fost arestat la Tiraspol, în iunie 1992, de autorităţile separatiste ilegale din Transnistria. În acelaşi timp, au fost arestaţi şi alţi patrioţi moldoveni.
A urmat un proces-mascaradă, organizat în capitala aşa-zisei Republici Transnistrene. La 9 decembrie 1993, Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte prin împuşcare. În 1995, Judecătoria Supremă a Republicii Moldova a casat sentinţa de condamnare la moarte a lui Ilie Ilaşcu.
Alexandru Leşco a fost primul deţinut din Grupul Ilaşcu eliberat la termen de autorităţile separatiste, în iunie 2004. Împreună cu Ilie Ilaşcu, Tudor Petrov Popa, Andrei Ivanţoc, Tudor Godiac şi Valeriu Garbuz, Alexandru Leşco a fost condamnat, la capătul unui proces de tip stalinist, de o instanţă a autoproclamatei republici moldoveneşti nistrene, pentru presupuse acte de terorism în timpul războiului civil din 1992, dintre autorităţile legale de la Chişinău şi separatiştii de la Tiraspol. Valeriu Garbuz şi Petru Godiac au fost eliberaţi la scurt timp după pronunţarea sentinţelor, în 1993, lăsând în urmă unele semne de întrebare, potrivit Agerpres.
În ciuda Deciziei Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova din 3 februarie 1994, care a pronunţat sentinţa de achitare a celor patru deţinuţi şi eliberarea lor necondiţionată de sub arest, şi în pofida valului de proteste din întreaga lume, cei patru prizonieri de conştiinţă au fost, în continuare, deţinuţi ilegal în închisoare.
Ilie Ilaşcu, condamnat la moarte, a fost pus în libertate la 5 mai 2001, după numeroase presiuni internaţionale asupra Moscovei şi cu largul sprijin al societăţii civile din România. După eliberarea lui Alexandru Leşco, în temniţa de la Tiraspol au mai rămas Tudor Petrov Popa şi Andrei Ivanţoc, condamnaţi la 15 ani de închisoare.
Cei doi au fost eliberaţi abia în iunie 2007. Tot în 2007, preşedintele Traian Basescu a semnat decretul privind conferirea Ordinului Naţional "Steaua Romaniei" membrilor grupului Ilaşcu pentru patriotismul, eroismul şi tăria morală de care au dat dovadă.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook