Discuţiile pentru acordul de liber schimb între UE şi SUA au eşuat, deşi nimeni nu o recunoaşte

După 14 runde de discuţii, negociatorii UE şi SUA nu au reuşit să adopte nici măcar un singur capitol comun din 27 câte sunt dezbătute.
Loredana Diacu
28.08.2016

alte articole

Sigmar Gabriel (STEFFI LOOS/AFP/Getty Images)
Loredana Diacu
28.08.2016

Negocierile pe tema TTIP - controversatul Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii negociat de Uniunea Europeană cu Statele Unite - au eşuat, deşi nimeni nu vrea să o recunoască, a declarat duminică ministrul Economiei din Germania, Sigmar Gabriel, relatează Associated Press.

"În opinia mea, negocierile cu Statele Unite ale Americii, de facto, au eşuat, chiar dacă nimeni nu admite cu adevărat", a declarat Gabriel, în cadrul unei sesiuni de întrebări-şi-răspunsuri cu cetăţeni ai Berlinului.

Deşi atât Washingtonul cât şi Bruxelles-ul au insistat pentru încheierea unui acord până la finele acestui an, în ciuda opoziţiei societăţii civile care contestă TTIP-ul, după 14 runde de discuţii, cele două blocuri de putere nu au căzut de acord nici măcar asupra unui singur capitol comun din cele 27 de capitole discutate.

Sigmar Gabriel, care este, de asemenea, vice cancelar, a comparat negocierile pentru TTIP cu cele pentru CETA - tratatul similar între UE şi Canada, opinând că CETA este un tratat mult mai corect decât acordul cu SUA.

Reamintim că discuţiile privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), un controversat acord de comerţ liber între SUA şi UE, au început în urmă cu trei ani dar ambele tabere au fost incapabile să depăşească neînţelegerile existente asupra mai multor chestiuni, inclusiv agricultură.

Cel mai controversat aspect al TTIP şi CETA este reprezentant de aşa-numitele ISDS, clauze ce permit corporaţiilor să conteste la curţi internaţionale de arbitraj private legile naţionale care nu le convin. De exemplu, dacă un Parlament naţional votează o lege ce ar afecta o investiţie şi profitul unei companii, aceasta din urmă ar avea dreptul să intenteze un proces împotriva legii potrivnice. Procesele vor fi judecate nu de instanţe de judecată publică, teoretic imparţiale, ci de o Curte de Arbitraj. Deciziile acestor Curţi de Arbitraj nu pot fi atacate cu apel şi presupun, de regulă, penalităţi foarte mari pentru guverne.

Societatea civilă s-a opus puternic atât CETA cât şi TTIP, depunând la Comisia Europeană 3.263.920 de semnături prin care cetăţenii Europei cer oprirea negocierilor controversatului Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii între UE şi SUA, pe care îl consideră o ameninţare pentru democraţii, în beneficiul marilor corporaţii şi respingerea CETA.

"Atât negocierile UE-SUA pe tema TTIP cât şi acordul UE-Canada reprezintă ameninţări grave la adresa democraţiei, protecţiei cetăţenilor şi a mediului, punând în pericol agricultura de calitate şi activitatea micilor fermieri, standardele alimentare precum şi dreptul nostru de a construi comunităţi durabile", a declarat Magda Stockiewicz, director FOE.

"Prin semnarea acestei peţiţii, un număr record de trei milioane de cetăţeni din ţările UE s-au exprimat clar pentru respingerea acestui periculos cal troian, TTIP, de care vor beneficia marile corporaţii, în detrimentul cetăţenilor acestui continent", a mai adăugat Magda Stockiewicz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor