Tom Gallagher: ”Modelul globalist al UE este eşuat” (video)

”Modelul globalizării este puternic supraestimat. Este corporatist, în beneficiul unor birocraţii şi companii transnaţionale. Unul dintre motivele pentru care avem un val de populism şi alienare în UE este că acest model eşuează să ofere joburi şi securitate socială”, a afirmat politologul britanic.
Prof. Tom Gallagher (Epoch Times România)
Matei Dobrovie
19.05.2016
Se încarcă player-ul...

Tom Gallagher a susţinut miercuri, în cadrul dezbaterii ”Brexit- mai stăm sau nu plecăm”, organizată de Frontline Club Bucharest, că "UE şi-a pierdut mult din strălucire şi prestigiu.Trebuie să te întorci mult în timp pentru a găsi o politică UE cu adevărat de succes, dar este uşor să te gândeşti la criza financiară din zona euro şi criza migraţiei. (…) Ponderea ei din comerţul internaţional s-a diminuat, rata de creştere economică faţă de cea a concurenţilor ei globali este o ruşine şi nimeni nu mai emulează modelul UE. Uniunea a fost cineva în cea de-a doua jumătate a secolului 20, dar nu mai este cineva în secolul 21”.

În opinia sa, ”nu este posibil ca o ţară să aibă un statut special în UE. În acest moment, Germania are un statut special şi controlează banii UE prin eurozonă. Mai alarmant este că doamna Merkel şi-a impus preferinţele în domeniul migraţiei celorlalte state, inclusiv celor din spaţiul Schengen, care vor trebui să-i accepte pe migranţi. Decidenţii europeni nu sunt supăraţi pe Merkel pentru că acest lucru face parte din agenda lor de globalizare, dar sunt supăraţi pe Marea Britanie ale cărei dorinţe sunt mult mai modeste”.

Tom Gallagher consideră că abordarea ”one size fits all, top-down, centralizată şi armonizată a UE este foarte sovietică, iar o abordare mai liberală, dereglementată şi descentralizată nu este un mod de a sabota Uniunea, ci de a grăbi înnoirea de care este mare nevoie în interiorul ei”.

El a arătat că UE impune cerinţe birocratice vaste, iar Marea Britanie trebuie să cheltuiască mulţi bani şi mult timp pentru a răspunde la acest control birocratic. Totodată politologul a susţinut că britanicii n-au avut niciodată dreptul să voteze în privinţa aderării la UE şi că abordarea lor faţă de guvernare – liberală, dereglementată, descentralizată, nu de sus în jos - este în contradicţie cu direcţia în care merge UE, de centralizare şi avansare a uniunii politice.

”Vrem doar să fim o ţară normală, suverană, care-şi controlează propriile legi şi graniţe. Mervyn King, fost guvernator al Bank of England, a spus că Marea Britanie va ajunge o provincie a unui nou stat european bazat pe eurozonă şi va trebui să contribuie financiar, va trebui să-i acceptăm pe migranţi şi să nu avem nimic de zis. Acesta este un preţ acceptabil pentru multe ţări de pe continent precum România care au avut o istorie foarte diferită de cea a Marii Britanii”, a mai spus Gallagher.

În opinia sa, Marea Britanie are foarte puţină influenţă în UE în prezent şi nu a reuşit decât să încetinească formarea unui super stat european, dar pe măsură ce mai multă putere este transferată către centru, abilitatea unei ţări de a face asta se va diminua.

Referitor la Parteneriatul Transatlantic de Comerţ şi Investiţii (TTIP), Gallagher a subliniat că dacă acesta va fi aprobat, ”va permite marilor corporaţii să aibă o mare autonomie faţă de legile naţionale şi să treacă şi peste voinţa Parlamentelor. Este o evoluţie foarte periculoasă şi mă întreb de ce eurocraţii sunt în favoarea ei. Răspunsul meu este că e vorba despre un proiect de de-democratizare”.

”UE mai este un proiect comun pentru un grup restrâns şi izolat de elite, care nu mai reprezintă societăţile, aşa cum n-o mai făceau nici cei care reprezentau RDG înainte de 1989. Din cauza leadership-ului, UE se dezmembrează la fel de repede ca Imperiul Sovietic”, a concluzionat Tom Gallagher.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor