Sursă internă face dezvăluiri: „Planul unei armate a UE ar urma să rămână secret până în ziua imediat următoare Brexit-ului”

Publicaţia Times a dezvăluit pe 27 mai informaţii cu privire la planul secret de înfiinţare a unei armate UE - de abia în ziua care ar urma referendumului de ieşire a Marii Britanii din UE, lumea ar urma să afle planurile deja detaliate al Bruxelles-ului: o armată UE cu cartierul general în Germania. Câţiva politicieni britanici lansează un semnal de alarmă.
Trupe britanice care se întorc din Afganistan în Londra în 2013
 
Trupe britanice care se întorc din Afganistan în Londra în 2013   (Foto: Peter Macdiarmid/Getty Images – Epoch Times Germania)

O armată UE cu cartierul general în Germania. Acesta este ultimul lucru pe care ar trebui să îl audă alegătorii britanici înainte de a decide dacă Marea Britanie se retrage sau nu din UE. Dar iată că acest lucru s-a întâmplat. Făcând apel la surse interne, Times a scos la iveală faptul că la următoarea întrunire UE din 28 iunie ar urma să se discute planuri referitoare la armata UE, conducătorii UE urmând să afle despre acest lucru de abia pe 24 iunie, pentru a se împiedica scurgerile de informaţii. Pe data de 23, britanicii votează ieşirea sau rămânerea în UE.

Britanicii - cei mai mari adversari ai armatei UE

Pentru ei, tema armatei UE seamănă cu pânza roşie a unui toreador. În 2011, Marea Britanie a împiedicat deja o propunere asemănătoare prin Veto. Premierul David Cameron a respins în repetate rânduri participarea Marii Britanii la o armată UE.

Fostul ministru al apărării, Liam Fox, a declarat publicaţiei Times că aceste dezvăluiri arată în mod explicit că votarea ieşirii Marii Britanii din UE este „ultima noastră şansă pentru a preîntâmpina atragerea noastră pe termen lung într-o formaţiune militară a UE.”

Parlamentarul conservator Laurence Robertson a declarat pentru Daily Mail: „Armata UE (...) începând cu momentul Maastricht a fost pe agendă şi constituie un motiv pentru care atâţia dintre noi am respins acest contract”. Iar liderul Partidului UKIP, Nigel Farage, a comentat: temerile faţă de o armată UE nu mai sunt demult o ”fantezie periculoasă”.

Mai secretă decât TTIP

Planurile referitoare la armata UE sunt ţinute în secret, întocmai ca TTIP. Potrivit Times, diplomaţii nu au avut voie să-şi ţină telefoanele mobile în apropiere. Dar notiţele de mână totuşi s-au strecurat.

În aceste planuri se fac îndemnuri la necesitatea înfiinţării unei armate: „Securitatea şi apărarea sunt sectoarele în care este necesar un pas în direcţia schimbării”. Şi în continuare: „UE îşi poate mări contribuţia la securitatea şi apărarea Europei. Activităţile noastre externe trebuie angrenate în toate sectoarele politicii, instituţiile şi statele membre. O uniformizare mai puternică a ţelurilor este necesară în sectoarele politice, care au tangenţă cu afacerile noastre externe”.

Documentele provin din sectorul de competenţă al însărcinatului UE cu afaceri externe Federica Mogherini. Întemeierea unei armate UE devine posibilă prin Contractul de la Lisabona din 2009.

A început deja

Purtătorul de cuvânt al UKIP pe probleme de apărare, Mike Hookem, a avertizat la începutul lunii mai cu privire la problema unei armate UE, făcând referiri la o consolidare a forţelor combative germane şi olandeze care a avut loc deja, fapt menţionat şi pe Wikipedia. Aceştia ar fi primii paşi în direcţia unor eforturi, acoperite, de centralizare. Dacă ieşirea Marii Britanii din UE nu va avea loc, atunci ar fi greu pentru Marea Britanie să nu se afilieze în viitor unei armate UE, susţine Hookem conform publicaţiei Express.

„Din perspectiva germană, în clipa de faţă, încă nu văd formarea completă a unei armate europene”, declara Angela Merkel la începutul lunii septembrie în Elveţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe