Dinozaurii au dispărut din cauza vulcanilor, nu a unui asteroid?

Activitatea vulcanilor ar putea fi motivul pentru extinţia dinozaurilor acum 65 de milioane de ani, cred cercetătorii (Torsten Blackwood / AFP / Getty Images)
Cassie Ryan
17.01.2013

Din ce în ce mai multe dovezi sugerează că activitatea vulcanică cu zeci de mii de ani în urmă, într-o parte a Indiei numită Deccan Traps, ar fi putut duce la dispariţia dinozaurilor, potrivit unui studiu recent din SUA.

Această revărsarea masivă de lavă ar fi putut creşte nivelul de sulf şi dioxid de carbon din atmosferă, cauzând încălzirea globală şi acidificarea oceanelor, fapt care ar fi condus la dispariţia dinozaurului cu circa 65 de milioane de ani în urmă, în timpul extincţiei din perioada Cretacic-Terţiar (KT).

În schimb, potrivit celei mai populare ipoteze, numite teoria Alvarez, un meteorit gigant s-a prăbuşit lângă Mexic, eliberând praf şi gaze toxice în atmosferă, aspect care a blocat pătrunderea razelor solare şi răcirea Pământului.

"Informaţiile noastre noi cer o reevaluare a ceea ce a cauzat cu adevărat extincţia în masă KT," a afirmat co-autorul studiului Gerta Keller, de la Universitatea Princeton, pentru LiveScience.

Echipa lui Keller a studiat sedimentele marine descoperite în largul coastei estice a Indiei, la aproape 3 km sub suprafaţă, şi a constatat că ele conţineau multe fosile de plancton din perioada KT. Multe dintre speciile de plancton au scăzut în număr după ce s-au depus straturile de lavă.

Cele mai multe specii de plancton au dispărut încet, dar un gen cu un înveliş simplu, numit Guembilitria, a proliferat. Cercetătorii au observat modele similare şi în alte sedimente marine, inclusiv din Egipt, Spania şi Texas.

"Noi numim aceste specii oportuniştii dezastrelor", a spus Keller pentru LiveScience. "Sunt asemănătoare gândacilor de bucătărie - ori de câte ori lucrurile merg prost, ei vor fi cei care supravieţuiesc şi prosperă."

Se poate ca numărul de Guembilitria să fi crescut din cauza ploii acide provocate de sulful eliberat de Deccan Traps, care s-a amestecat cu calciul şi a împiedicat multe animale marine să îşi creeze cochilii.

Anterior, echipa a descoperit iridiu în sedimentele mexicane, aspect ce ar indica prăbuşirea unui asteroid, dar asta s-a întâmplat după dispariţia dinozaurilor.

De asemenea, ei spun că asteroidul ar fi fost prea mic pentru a provoca nivelurile de sulf şi dioxid de carbon descoperite în roci; este posibil ca el să fi agravat dispariţia, dar nu ar fi putut-o provoca.

Studiul a fost prezentat la reuniunea anuală a Uniunii Geofizice Americane, pe 5 decembrie 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor